Olan biten

Alpaslan Türkeş

1860 yılında, Kayseri'nin, Pınarbaşı İlçesi'nin Yukarı Köşkerli Köyünde meskun Avşar Obalarından Koyunoğlu ailesi bir toprak meselesi yüzünden kavgaya girişince Sultan Abdülaziz'in fermanıyla Kıbrıs'a sürgün edilir. 25 Kasım 1917 tarihinde Lefkoşe, Haydarpaşa Mahallesi Kirlizade sokağı 13 numaralı evde, Kıbrıs'a yerleşen Koyunoğlu soyuna mensup Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey ve eşi Fatma Zehra Hanımın Ali Arslan adını verdikleri oğulları dünyaya gelir. 1921 de 4 yaşına giren Ali Arslan, Sarayönü İlkokul'una (Sübyan Mektebi) gönderilir. Birbirinin ardısıra gelen ilkokul ve Rüştiye yıllarında Hüsnü Bey, Selahattin Bey, Mehmet Asim Bey, Ragıp Tüzün Bey, Turgut Bey, Osman Zeki Bey ve Faiz Kaymak gibi hocalardan dersler alır. 1933'te Alparslan babası Ahmet Hamdi Bey'i ve annesi Fatma Zehra Hanım'ı ikna eder ve aile mallarını satıp Türkiye'ye İstanbul'a gelirler. Ailesi İstanbul'a yerleşince Alparslan'ın ilk işi Kuleli Askeri Lisesi'ne kayıt olmak olur.
1936'da Kuleli Askeri Lisesi'ni pekiyi derece ile asteğmen olarak bitirince Ankara ve Harp Akademisi yılları başlar. 1938'de Harbiye'den mezun olur, artık O Türk Ordusu'nun genç bir teğmenidir ve Türk Milleti'nin emrindedir. 1940'da Isparta'da Muzaffer Hanımla evlenir. Ayzit, Umay, Selcen, Sevenbige (Çağrı) ve Yıldırım Tuğrul adlı çocukları olur. Muzaffer Hanım'ın 1974 yılında ölümü üzerine 1976 yılında, Sevâl Hanım'la yaptığı ikinci evliliğinden de Ayyüce ve Ahmet Kutalmış adlı iki çocuğu daha olur.


20 Ekim 1944'te 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılır ve bir yıldır hücre hapsi yattığı için tahliye edilir. Kendisine verilen cezada daha sonra Askeri Yargıtay tarafından bozulur ve 2 numaralı mahkemede beraat eder. Bu onun zindanlara ilk atılışıdır ve son olmayacaktır.



Yıl 1947 Alparslan Türkeş ve 15 diğer Türk subayı, A.B.D. Kara Harp Akademisi ve Piyade Okulunda iki yıllık bir süre eğitim görürler. Yurda dönen Alparslan Türkeş Gelibolu ve Çankırı'daki görevlerinden sonra 1951 yılında Kurmaylık sınavını kazanır ve 1955 yılında Harp Akademisi'nden Kurmay Binbaşı olarak mezun olur. Yıl 1955 dış görev için açılan sınavı kazanarak A.B.D. Pentagon'da NATO Türk Temsil Heyeti üyeliğine atanır. Bu arada uluslararası ekonomi eğitimi görür. 1957 yılında Türkiye'ye döner.1959 yılında Almanya'ya Atom ve Nükleer Okulu'na gönderilir ve bu okulu başarıyla bitirir. O artık bir Kurmay Albaydır.
Yıl 1960, tarih 27 Mayıs Milli Birlik Komitesi'nin ülke yönetimine el koyduğunu açıklayan bildiriyi radyodan okuyan kişi ve ihtilâlin Albayıdır.Kurmay Albay Alparslan Türkeş ihtilâl hükümetinde Başbakanlık Müsteşarlığı görevini üstlenir. Bu vazifesi esnasında Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet İstatistik Enstitüsü ve Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşları kurar.
Ancak Milli Birlik Komitesi arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle, Kurmay Albay Alparslan Türkeş 19 Kasım'da Türkiye'nin Hindistan Büyükelçiliği müşaviri sıfatıyla Hindistan'a gönderilir. 



23 Mart 1963 Alparslan Türkeş yurda döner. 


Dava arkadaşlarıyla birlikte kadro oluşturup partileşmek amacıyla "Huzur ve Yükseliş Derneği" adlı bir dernek kurar. 

Kısa bir süre sonra Talat Aydemir'in giriştiği darbe teşebbüsüne karıştığı iddiası ile tutuklanır ve Mamak Askeri Cezaevinde dört ay hücre hapsinde yatar, yargılanır ve beraat eder.

Tarih 31 Mart 1965 de Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne katılır.


Tarih 1 Ağustos 1965 Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Büyük Kurultay'ında Genel Baskanlığa seçilir. Aynı yıl yapılan genel seçimlerde Ankara milletvekili seçilir. 1969 da Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin adı Milliyetçi Hareket Partisi amblemi de Üç Hilâl olarak değiştirilir. O yıl yapılan genel seçimlerde Adana milletvekili olarak seçilir.


İlki, 31 Mart 1975 -13 Haziran 1977 yılları arasında ve ikincisi de 1 Ağustos - 31 Aralık 1977 tarihleri arasında Süleyman Demirel başkanlığında kurulan koalisyon hükümetlerinde MHP Genel Başkanı olarak, Başbakan Yardımcılığı ve Devlet Bakanlığı yapar. Ülkü Ocakları, Büyük Ülkü Derneği ve diğer mesleki örgütlenmeler başlar.


1968 Yılından itibaren gençlik hareketleri ve üniversite olayları şiddetlenir ve bu yıllar pek çok kişinin hayatına mal olarak 1980 e kadar devam eder.


12 Eylül 1980 sabahı ihtilâl gerçekleşir. Alparslan Türkeş sanık sandalyesinde, idam sehpalarındadır. Mamaklar ve C5'ler bu sürecin şekillendiği mekanlardır. Türkeş 12 Eylül'den üç gün sonra teslim olur. Önce 1 ay Uzunada'da daha sonrada Ankara Askeri Dil Okulu'nda ve hastalandığı dönemde de Mevki Hastanesi'nde 4,5 yıl hapis yatar. O ve 218 Ülkücünün idamı istenir, 9 Nisan 1985'de tahliye olur ve beraat eder. 


Tarih 6 Eylül 1987.. Yapılan referandum neticesi diğer siyasilerle birlikte Türkeş'e de konulan siyaset yapma yasağı kalkar. 


Tarih 4 Ekim 1987.. Milliyetçi Çalışma Partisi olağanüstü kongresinde Genel Başkanlığa seçilir. 


Tarih 20 Ekim 1991.. Genel seçimlerde MÇP'nin RP ve IDP ile yaptığı seçim ittifakı neticesi Yozgat milletvekili seçilir. Son kez TBMM'dedir. 


Tarih 27 Aralık 1992.. 12 Eylül'ün kapattığı partilerin tekrar açılabilmesini sağlayan değişiklikler neticesi toplanan MHP'nin son kurultay delegeleri, MHP'nin isim ve amblemini MÇP'nin kullanabilmesine karar verirler.


Tarih 24 Ocak 1992 MÇP'nin 4. Olağanüstü kurultayı toplanır ve partinin adını MHP amblemini Üç Hilal olarak değiştirir. 


....

1.2.1991 tarihli mal beyanında Türkeş tarafından verilen mal beyanında bankadaki para 2 milyar 611 milyon 400 bin 158 TL, 45 bin Mark, 2 bin ABD doları. 


Mamak Sıkıyönetim Komutanlığı'nda idam istemiyle yargılanan eski bir MHP'li Türkeş hapisteyken Kader Sokak'taki evinin parasızlık yüzünden satıldığını söyledi. Ortaya çıkan servetin kaynağının Çiller döneminde örtülü ödenekten yapılan harcamalar olduğunu ileri sürdü. 


1995 yılında DYP CHP koalisyonunun bozulmasıyla gündeme gelen erken seçime 13 milletvekiliyle birlikte kilit rol oynayan Türkeş'in seçime gitmeye yapacağı katkıya karşılık örtülü ödenekten 2 milyon dolar aldığı ileri sürüldü. 



Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.