Olan biten

Düzenleyen : Avrupa Direktörü Stephanie Miley 10STATE15856: Türkiye, İran, Hamas, El-Kaide


• Türkiye firmalarının İran’dan silah alışverişi yaptıklarına dair bilgi var- Türkiye İran’dan plastik patlayıcı ve “nitrocellulose” ithal etmek için bir pazarlık arıyor. İran’a (Türkiye’den) satılacak silahlar arasında Amerikan yapımı olanların bulunması bizi endişelendiriyor. • Türkiye eğer Amerikan yapımı silahları İran’a satarsa, Savunma Silahları satın alma hüviyetini kaybedecek.




• Türkiye’nin İran’a sattığı (iddia edilen) silahların El-Kaide, Hamas, Taliban gibi gruplara ulaşması işten bile değil. İran pek çok kez teröristlere yardım yapmıştır. • İran’a silah satacağından şüphenelinen şirketler: Mercan Tanıtım Dış Ticaret ve Mühendislik LTD. ve Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK)


• Türk firmaları Mercan Tanıtım ve Dış Ticaret ve Mühendislik LTD. ve Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) İran’a askeri materyal ihraç etmek için bir anlaşma imzalayabilir. Sözleşmeyi içeren malzemeler: -


Hepsi Wassenaar Düzenleme Listesi’nde bulunan; çelik (muharebe) yeleği, – 38 kalibrelik ve kağıt-kesici (=eğitim ve talimlerde grupların net olarak görülebilmesi için kullanılan, ön yüzü düz mermiler) mermiler, – 40 mm ‘lik bomba atarlar, – 5.56 mm’lik kompozit (=metal-plastik gibi, karışım) şarjörler (m16 muharebe silahları için), ve 7.62×39 mm ve 7.62×51 mm kompozit şarjörler. – Bunun yanısıra, savunma güvenliği işbirliği ajansı (dsca) kayıtlarına göre, 1995 yılında türkiye, abd’den 181 mk-19 40 mm tipi bomba atarlardan aldı. – Bunların iran’a satılması düşünülen 40 mm’lik bomba atarlar arasında olup olmadığını tam olarak bilmiyoruz.”


http://cablegate.wikileaks.org/cable/2010/02/10STATE15856.html#par7

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.