Olan biten

Kafes darbe planı altında gayrı müslimler öldürülüp AKP ye suç atılacaktı. Operasyonun başında -iddia edildiğine göre- Öğütçü vardı. Özkök darbe planlarını reddedince Eruygur ve Tolon başka darbe planları hazırladılar Ayışığı darbe planı gerçekleşse idi sonraki adım Eldiven planı idi. Yakamoz gerçekleşse idi DemirYumruk planı kullanılacaktı 2003 2004 yılında ordu gerçekten de AKP hükümetine darbe yapmayı düşünüyordu.

Bir araştırmaya göre 90% olan Ordu güveni, ergenekon soruşturmasından sonra 60% düştü.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İslami eğilimli hükümetine karşı olan darbe planı raporları 2007'den beri Türk medyasının başlıca öğesi olmuştur. Türkiye'nin yüksek rütbeli askerlerinin bu iddiaların asılsız olduğu yönündeki itirazlarına rağmen, sayısı gittikçe artan bir nüfus TSK içerisinde en azından bir kesimin AKP liderliğindeki hükümeti zayıflatmak hatta devirmek için komplolar kurduğuna inanıyor. Darbe iddiaları, Ergenekon davası ve kıdemli emekli askerlere açılan resmi davalar için yem olarak sunuldu. Bu iddianamelerin net sonucu, TSK'ya karşı kademeli bir güven yıpratma işlemi oldu. Balyoz iddianamesi hakkındaki son bilgiler, askeri personelin sivil mahkemelerde yargılanması yolunu açan anayasanın hazırlandığı zaman diliminde yayınlandı. Dinci medyanın körüklemesi ve Genelkurmay'ın iddialara yeterli cevabı verememesi sonucu kamuoyu da TSK gibi bu olaya kayıtsız kaldı. AKP'nin desteği geçtiğimiz yıl önemli ölçüde zayıflamış olsa da, sivil/askeri dengeyi kendi lehine çevirmek için anayasayı değiştirme isteğinde ayak diretmesi bu vaziyet içerisinde AKP'nin pozisyonunu güçlendirebilir

10 Ocak 2010 tarihli 10ANKARA150 referanslı belgede çeşitli soruşturmalar açıklandıktan sonra "tüm bu iddiaların net sonucu, halkın orduya güveninin yavaş yavaş aşınması oldu" deniyor. 10 Şubat 2010'da 47 emekli ve muvazzaf subayın gözaltına alınması değerlendirilirken, bu kapsamlı operasyon ışığında soruşturmalar etraflıca yorumlanıyor. "Son olayda ise Genelkurmay'dan resmi açıklama yapılmadı, Başbakan Erdoğan polisin sadece yargının emrini yerine getirdiğini söyleyip geri planda kaldı." Büyükelçi James F. Jeffrey'ye atfedilen belgede, buna karşılık Bülent Arınç'ın tepkisinin daha polemiğe yatkın olduğu belirtiliyor ve Arınç'tan "Erdoğan'ın saldırı köpeği" olarak söz ediliyor. "Burada her gün yeni bir şeyler oluyor. Kimse tüm bu kareografinin nerede dağılacağını kesin olarak bilmiyor. O zaman, dikkatli olun."


Kafes darbe planı altında gayrı müslimler öldürülüp AKP ye suç atılacaktı. Operasyonun başında -iddia edildiğine göre- Öğütçü vardı. Özkök darbe planlarını reddedince Eruygur ve Tolon başka darbe planları hazırladılar. 



Ayışığı darbe planı gerçekleşse idi sonraki adım Eldiven planı idi. Yakamoz gerçekleşse idi DemirYumruk planı kullanılacaktı.

Taraf'ın sahibi Başar Arslan, Taraf'ın Gülen Hareketi tarafından gizlice finanse edildiği iddialarını yalanladı


http://cablegate.wikileaks.org/cable/2010/01/10ANKARA150.html

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.