Olan biten

Ucuz et için yeni bir öneri
Orta boy canlı insan ithalatı!

Et fiyatını kontrol altında tutabilmek için uluslararası piyasalardan ölü veya diri ele geçirilmiş büyükbaş hayvan ithalatına başvuran hükümete, daha kalıcı bir çözüm olarak canlı insan ithalatı önerildi. Hürriyet Yazarı Ege Cansen, "bir yazara kızmanın tadını çıkarmak" isteyen herkesi davet ettiği köşesinde "mal yerine ucuz emeği ithal etmek daha rasyoneldir" dedi.

Dövizi ucuzlatan kur politikalarından sanayi sektörü kadar tarım ve hayvancılık sektörlerinin de olumsuz etkilendiğini anlatan Cansen'in önerisi, Pakistan, Bangladeş, Hindistan, Flipinler gibi uzak ülkelerden, emeklilik sigortası kapsamına dahil edilmeksizin asgari ücretin altında rakamlarla çalıştırılacak, ucuz işgücü ithal edilmesi fikrine dayanıyor. Cansen'in beş madde halinde açıkladığı teklifi şöyle:

1. Katma değerin yüzde 75’i emektir. Eğer Türkiye’de birim emek maliyeti, dövizle ölçüldüğünde, benzer ürünleri benzer teknolojilerle üreten ülkelere göre pahalı ise, o ülkede “üretim değil, ithalat ucuz olur”.

2. Şartlar böyleyse, tarım ve sanayi malları yerine “ucuz emeğin” kendisini ithal etmek daha rasyoneldir.

3. Pakistan, Bangladeş, Hindistan, Filipinler gibi uzak ülkelerden hatta Gürcistan, Ermenistan ve Moldova gibi komşulardan çoban, rençper, çay toplayıcısı, inşaat ustası ve fabrika işçisi olarak çalışacak emekçiler getirtilmelidir. Zaten böyle bir akım fiilen başlamıştır.

4. Bu emekçilere “misafir işçi” statüsü tanınmalıdır. Misafir işçilere asgari ücret uygulanmamalı; bunlar emeklilik sigortasına dâhil edilmemeli sadece hastalık sigortasından istifade ettirilmelidir. Böylece Türkiye’de “birim emek maliyeti” düşecek ve hem Türk sanayi hem de Türk tarımının rekabet gücü artacaktır.

5. Bunu bir zamanlar Amerika daha sonra Almanya yapmıştır.

Geçtiğimiz Mart ayında Başbakan Erdoğan, Ermeni Karar Tasarılarını gündemine alan AB üyesi ülkeleri "Vatandaşımız olmadığı halde 100 bin Ermeni'yi idare ediyoruz. Biz de yarın onları kapının önüne koyarız" diyerek tehdit etmişti. Cansen'in ucuz işgücü ithalatının fiilen başladığı şeklindeki gözlemini, bu tehditte adı geçen Ermenilerle birlikte öteki ülkelerden göçmenlerin varlığına dayandırmış olabileceği düşünülüyor.

Yazar, kızmak isteyenleri köşesinde bekliyor. Başlığa tıklamanız yeter.

1 yorum:

  1. Jonathan Swift'in 'Alçakgönüllü Bir Öneri' diye kitabı var. O kitapta yoksul çocuklarının 'et olarak' tüketilmesini öneriyor kendi zamanının büyüklerine. Uzun uzun bunun ekonomi için ne kadar iyi olacağını, hangi sosyal sorunları ortadan kaldıracağını anlatıyor.

    Ama o bunları hiciv olsun diye yapıyordu. Bizim yazarlar ise ciddi ciddi öneriyorlar.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.