Olan biten

19 Şubat 2010


Ergenekon davasının sanık avukatları, Silivri'de hukuki aksaklıklarla ilgili şikayetleri içeren bir bildiriyi okuduktan sonra  toplu olarak cüppelerini çıkararak izleyicilerin arasına katıldı. Bildiride şu konulara değiniliyor:
- Tutuklu sanıkların bilgisayarla çalışma olanağı en asgaride tutularak, suçlandıkları metinleri okuma ve bunun doğal sonucu olarak savunma imkânları yok edilmektedir. Askeri cezaevinde ise, tutulan asker sanıklar için bu olanak hiç bulunmamaktadır.
- Milyonlarca sayfadan oluşan ve sanıklar tarafından dahi okunamaması için her türlü çabanın sarf edildiği “iddianame” yetmiyormuş gibi, CMK hükümlerine tümüyle aykırı olarak her oturumda yeni suçlamaları içeren klasörler iddiaya eklenerek savunma olanağı fiilen ortadan kaldırılmaktadır.
- Dava dosyasına gelen evraklar, taraması yapılmadan ve yargıç izni olmadan savunma avukatlarına verilmemekte ve böylece avukatların belge asıllarına ve delillere ulaşma hakları hiçe sayılmaktadır.
- Tutuklamalarda daha ağır fiillerle suçlananlar serbest bırakılırken, (ki bu şahıslar bakımından tahliye kararlarının isabetli olduğuna bizler de katılmaktayız), çok daha az bir ceza istemi ile yargılanan kişiler infaza dönüşen şekilde tutuklu olarak bırakılmaktadır. Bu olgu heyetinizin tutuklama kararlarında bir ölçüyü esas almadığı kuşkusunu yaratmaktadır.


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.