Olan biten

Abdulkadir Aygan

27 nisan 2004 tarihli Özgür Gündem Gazetesi'ndeki röportajında ikinci kez pişman olmuş itirafçı. 15 Mart 1958'de Urfa'nın Suruç ilçesinin Uzunhıdır köyünde doğdu. Ailesi ekonomik sıkıntılardan dolayı önce Antep'in Nizip ilçesine, ardından Osmaniye'ye göç etti. 1975'te Adana Meslek Lisesi'ne girdi. 1977'de lise öğrencisiyken PKK'yle tanıştı. Okulu bıraktı ve Nizip'te siyasi faaliyetlere başladı. 1980'de bir eve düzenlenen baskında tutuklanarak Antep, Nizip ve Kilis cezaevlerinde 1.5 yıl kaldı. Bu arada PKK ile bağlantısı koptu ve askere gitti. 1982'de Kıbrıs'ta askerlik yaparken firar etti. Avrupa'ya gitti, orada bir süre sonra PKK'ye katıldı. Önüne yeni bir yol daha çıkacaktı. Suriye ve Lübnan üzerinden tekrar ülkeye girerek Sason, Mutki ve Şirvan'da gerillacılık yaptı. Uzun sürmedi. 1985'te kaçıp teslim olacak ve Diyarbakır Cezaevi'nde itirafçılar koğuşunda kalacaktı.

Pişmanlık Yasası'ndan ilk yararlananlar arasında yer aldı, cezası düşürüldü. 1990'da tahliye oldu ancak özlediği sivil hayata adım atamadan askere alındı. askerdeyken Cem Ersever'in girişimiyle yeni kurulan JİTEM'in ilk 7 kişilik kadrosunda yer aldı. Askerliğini bitiren Aygan, dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis tarafından asil kadro sıfatıyla devlet memurluğuna atandı. "Şerif Aslan" kod adını kullanan Aygan'a itirafçı olması nedeniyle "Aziz Turan" adına resmi nüfus cüzdanı çıkarıldı. Bir süre Abdulkadir Aygan adıyla, daha sonra da Aziz Turan kimliğiyle JİTEM'de 10 yıl çalıştı. Yeni adıyla Aziz Turan, tetiğine basılmış bir namlu gibi bu süre içinde devletin kadrolu celladı olarak birçok faili meçhul cinayet ve gözaltında kayıp olaylarına imza attı. 2000 yılında, JİTEM içinde tasfiye edilerek Burdur İl Jandarma Alay Komutanlığı'na "sivil memur" olarak atandı.

27 Nisan 2004 tarihinde Özgür Gündem'e açıklamalarda bulunan Aygan hakkında şu bilgiler yer aldı.

Jandarma Genel Komutanlığı Personel Başkanı Kurmay Albay Nurettin Çakır'ın 4313-119-92/ kd.sic.ş.svl.me.değ. (3487) sayılı yazı ile "genel idari hizmetler-istihbarat elemanı" sınıfından devlet memurluğuna alındı. "j-27299" sicil numarası verilen Aygan, dünya barış günü olan 1 eylül 1991'de resmen iş başı yaptırıldı. Sivil memur adayı Aygan'ın sicil raporuna göre "kendisine verilen görevleri başarı içerisinde yaptığı ve başarılı olduğu" belirtildi. Jandarma Personel Başkanı Kurmay Albay Çakır, adaylık süresini başarı ile bitiren sivil memur adayı Abdulkadir Aygan'ın 657 sayılı devlet memurları kanunu'nun 58. maddesine dayanarak "asli devlet memurluğuna" atanmasını önerdi. şaibeli bir uçak kazasında ölen dönemin jandarma genel komutanı orgeneral eşref bitlis, savunma bakanı adına 30 eylül 1992 tarihli "olur"ları ile itirafçı Abdulkadir Aygan'ın asaleti de onanmış oldu.

Devlet, Aygan'ı 13. derece, 2. kademe 535 göstergeden sivil memur olarak çalıştırdı. Aygan'ın kasım 1992'deki jandarma komutanlığı maaş pusulası'na göre görev yeri "JİTEM" olarak gösterildi. Aygan'ın bu dönem aldığı maaş ise 3 milyon 38 bin lira olarak bordroya yansıdı. bordro ayrıntılarına göre, Aygan'a 103 bin lira yan ödeme, 260 bin lira aile yardımı, 958 bin lira ohal tazminatı, 520 bin lira 281 sayılı khk tazminatı ve 479 bin lira da "türk silahlı kuvvetleri özel hizmet" tazminatı ödendi. Aygan adına eylül 1993'te düzenlenen bordroda da yine görev yeri jitem olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde Aygan'a 4 milyon 389 bin lira net maaş ödenirken, bunun 2 milyon 634 bin lirasını ohal tazminatı, 281 sayılı KHK tazminatı ve TSK özel hizmet tazminatı oluşturdu. Diyarbakır Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı'nın 16.02.1994 gün ve 94/135 sayılı yazısına 24.02.1994 tarih ve b.07.1.0.17.06.02 sayılı yazı ile yanıt veren Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü de, Aziz Turan adına "58.425.669" emeklilik sicil numarasını verdi. Bu belgeyi Emekli Sandığı'nda şef Emel Güney ile Arşiv Daire Başkanı Şube Müdürü Yaşar Şahin imzaladı.

Devlet, "Aziz Turan"dan görev yaptığı dönem boyunca 3417 sayılı kanuna göre tasarruf kesintisi yaptı. 2103229341 numaralı tasarruf teşvik personel hesap numarası ile kesintiler yapıldı. İlk yıllarda kesinti icmal bordrosunda Aziz Turan'ın doğum yeri "Urfa" olarak gösterildi. Doğum tarihi ise 19 mart 1958 olarak belirtildi. Ancak "Aziz Turan", bunları daha sonra devletin verdiği kimliğe göre doğum yerini "Malatya", doğum tarihini ise "15 mart 1958" olarak değiştirdi. Bu belgelerde görev yeri olarak Diyarbakır İstihbarat Grup Komutanlığı gösterildi. "Aziz Turan", 7 şubat 1997'de 12 milyon 16 bin lira nema aldığını, ajandasının kişisel notlar bölümüne kayıt düştü. Bu kaydın yanına daha sonra kurşun kalemle "2000 nema 88 milyon" notunu da ekledi. Nemasını Ziraat Bankası Diyarbakır Merkez şubesi'nden alan "Aziz Turan"a çeşitli defalar milyonlarca lira ödeme yapıldı.

Aziz Turan kimlikli Abdulkadir Aygan, tayin edildiği Burdur'da iken de Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) iştirakçisi olmak için başvurdu. OYAK Genel Müdürlüğü de 24 Ocak 2001'de Burdur İl Jandarma Komutanlığı'na yazdığı bir yazı ile Aziz Turan'ın 15 Şubat 2001 tarihinden itibaren daimi üyeliğinin kabul edildiğini bildirdi. OYAK, Aziz Turan'ı 5-294982 numara ile üye kayıt defterine kaydetti. OYAK Genel Müdürlüğü, Aziz Turan'ın bağlı olduğu tahakkuk amirliğine tebligat yapılmasını isteyerek, 15 şubat 2001 tarihinden itibaren yüzde 10 aidat kesilmesini istedi. Böylece Aziz Turan OYAK'ın da iştirakçisi oldu.

Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren İstihbarat Grup Komutanlığı'nın başında Jandarma Kıdemli Binbaşı Cemal Temizöz bulunuyordu. Binbaşı Zahit Engin'in yardımcılığını yaptığı ekipte, Yüzbaşı Musa Sünbül, Kıdemli Üsteğmen Osman Aksu, Üsteğmen R. Fatih Arslan ile birlikte 24 uzman çavuş görev yaptı. JİTEM ekibinde Aziz Turan kimliğini kullanan itirafçı Abdulkadir Aygan, Erhan Berak kimliğini kullanan Kemal Emlük, Emel Berak kimliğini kullanan Saniye Alataş ve Eda Esin Mert kimliğini kullanan Hatice Elmas adlı itirafçılar da jitem'de genel idari hizmetler sınıfında sivil memur sıfatıyla yer aldı. Maaş bordrolarına göre itirafçılar, jandarma kıdemli çavuşlar kadar maaş aldı. "Aziz Turan"ın şubat 1998'de kesilen bordrosuna göre 26 milyon 539 bin lirası özel hizmet tazminatı olmak üzere toplam 69 milyon 267 bin lira maaş ödendi. devlet, itirafçıya, çocuk ve aile yardımı da yaptı.

Aygan'ın Adana Motor Meslek Lisesi'nden 1981 yılında okulu bırakmasının ardından kaybettiği tasdiknamesi, JİTEM'in girişimleriyle, Aziz Turan adına çıkarıldı. Adana Motor Meslek Lisesi'ne yazılan dilekçenin ardından 21 mayıs 1991 tarihinde okul müdürü Hasan Aydoğdu tarafından düşülen notta, Abdulkadir Aygan'ın 16.11.1981 tarihli tasdikname ile okuldan ayrıldığı belirtildi. Okul tarafından verilen tasdiknamede Abdulkadir Aygan ismi yer alırken, JİTEM tarafından hazırlanan tasdiknamede ise Aziz turan ismi kullanıldı. Jandarma Astsubay Adnan Erdeve ise sahte tastiknameyi "aslının aynıdır" kaşesi ile onayladı.

Gerçekte Urfa'nın Suruç ilçesinin Uzunhıdır Köyü nüfusuna kayıtlı olan Abdulkadir Aygan, itirafçı olup JİTEM'de göreve başladıktan sonra Aziz Turan kimliğini çıkardı. Abdulkadir Aygan devlet memurluğuna gerçek kimliği ile girdikten sonra kimliğini değiştirdi. Bundan sonra Aziz Turan adını kullanan Aygan, kendisine doğum yeri olarak da "Malatya"yı seçti. Ankara Çankaya İlçesi Cevizlidere mahallesi nüfusuna kayıt yapan Aygan'a Antep'in Şahinbey Nüfus Müdür Vekili Ayfer Elçi tarafından yeni kimlik verildi. Aygan, çocuklarının kimliklerini de yeni kimliğe göre çıkardı.

Şırnak Emniyet Müdürlüğü de Aziz Turan adına 8 şubat 1996'da ehliyet verdi. 01234 - 30.04.1992 belge numaralı b sınıfı ehliyetin seri numarası ise; l 202184. Sürücü belgesini düzenleyen polisin sicil numarası ise 121569 olarak yer aldı.

Aziz Turan'a 210 322 93 41 hesap numarası ile tasarruf teşvik personel kimlik kartı da verildi. Abdulkadir Aygan ismi ile askerlik yaptığı halde askerlik terhis belgesi Aziz Turan adına düzenlendi. Terhis belgesinde Aziz Turan ilkokul mezunu olarak gösterilirken, sivil hayattaki mesleği olarak da "yağlı boyacı" şeklinde kayıt tutuldu. Aziz Turan'ın terhis belgesini, ASAL Daire Başkanı Tümgeneral Saim Tezcan, Er İşlemleri Şube Müdürü Yerine Personel Albay Atila Gökmen ve Özl. İşl. Şb. adına Personel Yüzbaşı Zekai Karaca imzaladı.

Gazete Aygan'ın ve JİTEM'deki faaliyetleri sırasında amirlerinin kendisine hitap ederken kullandığı kod adı ise Şerif Aslan olduğunu da bildiriyor.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.