Olan biten

Tarım Bakanı’dan müjde: Yasağın çiğnenmesi 2012’den sonra yasaklanacak

Meclis TV'den görüşmeler sırasındaki diyalog


TBMM Genel Kurulu’nda Biyo-Güvenlik Yasa tasarısının görüşülmesi sırasında CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin’in sorusunu cevaplandıran Tarım Bakanı Mehdi Eker, Atrazin içeren tarım ilaçlarının imhasında, reçeteyle satma yöntemini kullandıklarını söyledi.  Eker, Atrazin içeren ilaçların da içinde bulunduğu 127 yasaklı tarımsal ilaçla ilgili olarak, "Bunların imhası vesairesi ayrı bir problem teşkil edeceğinden dolayı reçeteyle satılmasına devam edilecek" dedi.

Avrupa Birliği, bileşiminde Atrazin adlı aktif madde bulunduran zirai ilaçların kullanımını 2003 yılında yasakladı. Aynı ilaçlarla ilgili yasak, Türkiye’de 31 Ağustos 2008 tarihinde benimsendi. Tarım Bakanlığı ilgili düzenlemeyi ilacın raf ömrü dikkate alınarak 31 Ağustos 2011 tarihine kadar kullanılabilmesine izin verecek şekilde yaptı. Böylece insan sağlığına zararlı olduğu belirlendiği için yasaklanan ilaçların, AB ülkelerinde yasaklanmasının üzerinden 9 yıl geçtikten sonra bile Türkiye’de kullanılabilmesinin önü açılmış oldu.

Eker, sözlü soruyu yanıtlarken şu ifadeleri kullandı: “Bunun kullanımı yasak. Reçeteyle yazılması yasak. Bunların belli bir süre imhası vesairesi ayrı bir problem teşkil edeceğinden dolayı, AB ile birlikte, 127 tane, sadece bu ilaç değil, 127 tane ilacın kullanımına yasak getirildi. Bunlar artık ithal edilmiyor. Ancak mevcutların belirli bir kontrol ve denetim altında, kullanımı ve tüketimi sonlanıncaya kadar devam edecek.”

Amfibiyenlerde "ikincil dişi özellikler"e yol açıyor

Zirai araştırmalar yürüten çevreler, atrazin etkin maddesinin kurbağalarda cisiyet özelliklerini etkilediği yolunda araştırma bulgularına dikkat çekiyor. "Kırsal Kalkınma ve Gıda Güvenliği Grubu" tarafından yayınlanan bültende yer alan bilgilere göre atrazin aktif maddesine maruz kalan kurbağalarda ikincil dişi cinsel özelliklerin ortaya çıktığı görülmüş. Tyrone Hayes ve ekibi tarafından Kaliforniya Üniversitesi'nce yürütülen araştırmada araştırma, bu tarım ilacının erkek Afrika pençeli kurbağalarının cinsiyetinin değişmesine ve onların, sadece erkek kurbağa yumurtlayan dişiler haline gelmesine yol açtığını gözlenmiş. Araştırma sonuçlarına göre, kurbağaların yüzde 90'nında testosteron düzeyi düştü, üreme organlarının boyu küçüldü ve sperm kalitesi bozuldu.

Anadolu Ajansı'nın (AA) Fransız "Le Nouvel Observateur" dergisinin internet sitesinde yayınlanan araştırmaya dayanarak verdiği 3 Mart 2009 tarihli haberinde de ilacın erkek zebra balığı ve leopar kurbağalarının dişi haline gelmesine yol açtığı, ayrıca somon balığı ve bazı kertenkele türlerinde sperm kalitesini etkilediğini bilgilerine yer veriliyor ve atrazinin bazı amfibyen türlerinin sayılarında yıllar içinde meydana gelen azalmadan sorumlu olabileceğine dikkat çekiliyor.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.