Olan biten

Salih Müslim Ankara'da


Hükümet kanadında Süleymanşah türbesinin taşınmasına yönelik operasyon hazırlıkları öncesinde PYD lideri Ankara'da gizli görüşmelerde bulundu. Müslim, müzakere sürecine arabulucu olarak görev almak için de Abdullah Öcalan'a bir not göndererek teklifte bulundu. İmralı Tutanakları'nda geçen 27 Şubat 2015 tarihli görüşme notlarında hükümetin türbe operasyonu hazırlığı Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyona dahil olma eğiliminin belirtisi olarak yorumlandı.

Tutanaklara göre Sırrı Süreyya Önder Salih Müslim'in yazılı notunu aktarırken, Öcalan "Arabuluculuk mu teklif etmişler" diye sordu. Önder, "Geliş sebebi doğrudan arabulucuk teklifi değil. Bunu Kandil'deki arkadaşlardan da dinledik. Süleymanşah'la ilgili bir geliştir. Gelmişken bu tıkanıklığın aşılmasında rol alıp alamayacağını sormuşlar. Ben de buna bir tek sizin karar verebileceğinizi, dolayısıyla sizinle görüşmeyi talep etmesini önerdim" dedi. Önder türbe operasyonu hakkında da, "IŞİD türbeyi Türkiye'yle anlaşarak komutanlarının karargahı gibi kullanıyordu. Bunun sebebi oranın rejim tarafından dokunulmaz oluşuydu. Bildiğimiz kadarıyla IŞİD karşıtı koalisyona dahil oluyor hükümet. Amerikalılardan da izin almışlar. Bence IŞİD'le de zımni bir anlaşma yapmışlar. Tüm bu işleri yapabilmek için de PYD'den yardım istemişler. Genel hatlarıyla budur."

Tutanaklarda, Salih Müslim'in temasları hakkında Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammet Dervişoğlu'nun da sözleri yer aldı. Dervişoğlu: "Salih Müslim ile görüşüldü. İstedikleri önemli hususlar oldu. Cezire ile Afrin arasında bir koridor açılmasına katkıda bulunmamız ve kolaylaştırmamız istendi ve lojistik ihtiyaçların giderilmesine dair talepler görüşüldü. En önemlisi, irtibat noktası tesisi, yani temsilcilik. Kobane ile Cezire arası koridor, Şenyurt Dirbesiye kapısının açılması, STK'Lara kolaylık göstermek, yüz jeneratör ve şartları değiştirecek geniş boyutlu ihtiyaçlar konuşuldu" dedi.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.