Olan biten

Çine Barajı

Çine Barajı, Çine suyu üzerinde sulama, enerji ve aşkın kontrolü amacıyla 1995 yılında yapımına başlanan 2.3 milyar TL harcama ile tamamlanan önemli bir devlet yatırımıdır. Türkiye’nin ilk“Silindirle Sıkıştırılmış Beton” gövde dolgulu barajı olmasının yanında Avrupa’nın da en yüksek (137 m) barajı olma özelliğini taşımaktadır.
Bu baraj sayesinde:
- 9 bin hektar toprak su taşkınlarından korunacaktır
- 58 bin hektar alanda sulu tarım yapılabilecektir.
- 74 milyon metreküp içme ve kullanma suyu elde edilecek, İzmir’in içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacaktır.
- Yılda 118 milyon kilovatsaat elektrik üretilecektir.
Başbakan Sn. R. T. Erdoğan barajın tamamlanması nedeniyle yapılan törende, barajın hikâyesinin 141 yıl öncesine kadar gittiğini, 1869 yılında dönemin padişahı Abdülaziz’e bir rapor hazırlanılarak Çine Nehri’ne bent yapılması halinde, bereketli toprakların sulanabileceğinin iletildiğini, ancak o dönemde bu arzunun gerçekleşemediğini anlattı.

,,,,,,

2009 yılı sonu itibariyle ülkede DSİ tarafından devletin kaynaklarıyla inşa edilerek işletmeye alınmış barajların sayısı 655’tir. Özel sektörün yaptığı 18 adet büyük baraj da ilave edilince, Türkiye’deki büyük baraj sayısı 673 adede ulaşmaktadır.
DSİ tarafından yapılan barajların en büyüğü 817 kilometrekare’lik baraj gölü yüzölçümüyle Atatürk Barajıdır... Diğerleri ise: Keban (675 kilometrekare), Karakaya (268 kilometrekare), Hirfanlı (263 kilometrekare) ve Altınkaya (118 kilometrekare) barajlarıdır.


Güngör Uras, Milliyet.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.