Olan biten

İkinci neşter operasyonu

Yargıyı etkilemek için çete oluşturulduğu iddiasıyla başlatılan operasyon. 12 kişinin gözaltına alınmasıyla 2004 yılı Ocak ayı başlarında başlatılan operasyon. Bazı avukatların telefonlarının dinlemeye alınması sonucunda yargıyı etkileme çabalarının geniş bir alanda ve organize şekilde yapıldığı ortaya çıkarıldı. Ulaşılan bulgulara göre yüksek yargıda tanıdıkları olduunu söyleyen, soruşturmanın savcısı Ömer Süha ahdan'ın "müjdeci" adını verdiği  Ankara merkezli bir grup rüşvet için para tahsil ediyordu.

yargıtay'ın muhakkik üyesi şener güngör, hakkında iddialar bulunan sekiz yüksek hakimden "nüfuz kullanarak davaları etkilemeye çalışma, çıkar amaçlı suç örgütüne yardım ve görevi kötüye kullanma"dan 4 üye (e.g, h.d, s.ç ve m.d) için fezleke hazırla"mıştır.

Çukurova Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Pamuksüzer ve Show TV yöneticisi Saner Ayer ile birlikte perasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında Yargıtay Üyesi Ergül Güryel'in avukat oğlu Cenk Güryel ve beş avukat bulunuyordu. Bunlardan tanınmış şirketlerin hukuk danışmanlığı görevlerinde bulunan avukatlar, Ali Can Verdi, Özgür Öztunç ve Orhan Gemicioğlu'nun ile birlikte Saadet Partisi Eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın eşinin akrabası avukat Galip Altıntaş'ın adları geçiyor.

Operasyonun, Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından, bir hafta önce, "Yargıyı izleyin" şeklindeki demeciyle önceden haber verdiğine dikkat çekiliyor.

Yargıtay Başkanlar Kurulu, operasyonda adı geçen sekiz Yargıtay üyesi hakkında yaptığı toplantıda 2. Neşter Operasyonu sırasında yapılan yasal telefon dinleme eylemi sonucunda elde edilen delillerin geçerli olamayacağı kararı alarak, telefon dinleme sırasında ele geçen bilgiler arasında, bu dinleme eylemi ile araştırılması planlanan suçlar dışında başka bir suça ilişkin deliller varsa, bu bilgiler, bu ikinci suç hakkında yasal delil teşkil edemeyeceği gerekçesiyle  yargılanmalarını engelledi.

‘‘Yargıya rüşvet vermek'' ile ilgili soruşturmayla ilgili bilgilerin ‘‘Neşter Operasyonu'' sırasındaki soruşturma sırasında ele geçirildiğini belirten bir yetkili, ‘‘Gömlek ararken pantolon bulduk'' dedi. Bu nedenle bir yandan da ‘‘Neşter Operasyonu''nun devamı niteliğinde olan soruşturmanın 4422 Sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütlerine Mücadele Kanunu çerçevesinde yürütüldüğünü ifade eden yetkili, soruşturmanın milyonlarca dolarlık bir rüşvet ağına uzandığını belirtti.

Radikal Gazetesi'nin 22 Ekim 2004 tarihli sayısındaki habere göre, Neşter 2 davasında tanık olarak ifade veren dört hakim, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi Ergül Güryel'le Yargıtay Üyesi Hüseyin Demirörs'ün Turkcell - Telekom arasındaki davada Turkcell lehine karar çıkarabilmek için girişimde bulunulduğunu doğruladı.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.