Olan biten

ABD Hazinesi First Merchant Bank'ı kara listeye aldı

ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki First Merchant Bankası’nı kara para aklayan finansal kurumlar listesine aldı.

Bakanlık açıklamasında, Kuzey Kıbrıs'tan, tırnak içinde "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti" olarak bahsedildi. ABD Hazinesi'nin terörizm ve finansal istihbarattan sorumlu bakan yardımcısı Stuart Levey, ABD vatansever yasasının verdiği yetkiyi kullanarak, bu tür finansal kurumlara karşı ABD finansal sistemini koruduklarını söyledi. Levey bu açıklamayla global finansal toplumu, bu kurumların oluşturduğu tehdide karşı uyardıklarını belirtti. ABD Hazine Bakanlığı'na göre, KKTC'deki First Merchant Bank, Lefkoşa'dan faaliyet gösteren özel bir banka ve hem bireysel hem de şirket olarak müşterilere yatırım hizmeti veriyor. Açıklamada, bankanın KKTC'de ‘offshore' olarak sınıflandırıldığı ve kara para aklama konusunda yeterli kontrole tabi olmadığı da belirtildi.

Global finans çevreleri de uyarıldı

ABD Hazine Bakanlığı, First Merchant Bank'ın aynı zamanda, sahte finansal ürünler ve hizmetlerin pazarlanmasına karıştığı, buna ek olarak bankanın sahiplerinin organize suçlarla bağlantısı olduğu ve bankayı kendi kara para aklama suçlarında da kullandığını savundu.

Sahibinin ismi Susurlukta da gündeme gelmişti

1993 yılında kurulan bankanın sahibi Hakkı Yaman Namlı'nın adı, Susurluk davası sırasında da gündeme gelmişti. Susurluk raporunda uyuşturucudan gelen parayı akladığı ileri sürülen; 1999 yılında kara-para aklamak iddiasıyla gözaltına alınan Namlı, MİT muhbiri Tarık Ümit'in de ortağı. Birçok yasadışı işten elde edilen karaparaları akladığı öne sürülen First Merchant Bank'ın Yönetim Kurulu, Hakkı Yaman Namlı, Ahmet Cemal Namlı, Quisar Mahmut Butt ve Cenk Ermiya'dan oluşuyor. Diğer hissedarlar da, bin 500 hisseyle Tarık Ümit, Gül Şeyma Seçer, Valeri Koubarev, Elena Tolstaia, Nur İnuğur, Standart Finance ltd., Türkan Namlı, Ömür Özçelik ve Şirin Berk.

Belarus'ta bir banka da listede

ABD Hazine Bakanlığı, Belarus'taki Infobank'ın ise özellikle Irak'ta eski Saddam Hüseyin rejimi döneminde, BM'nin gıda için petrol programından gelen fonların başka amaçlarla kullanılmasına destek olacak şekilde Saddam'a yardım sağlamakla suçlandı.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.