Olan biten

Yaşar Aktürk

Berber Yaşar olarak da tanınan hayali ihracat ve kara para aklama olaylarına karışan kişi. 1983'te aralarında banka genel müdürleri ve ünlü işadamlarının da bulunduğu ünlü altın kaçakçılığı davasında Erol Aksoy, Hüsnü Özyeğin, Nasrullah Ayan gibi iş dünyasının önde gelen isimleriyle birlikte yargılandı. Muhammet Şekerci'nin Türkiye'deki uzantısı olarak biliniyordu. Özal'ın Davos'ta Şekerci'yle yaptığı ünlü görüşmede de yer aldığı ileri sürüldü.
Banker Şevket olarak tanınan Şevket Türkeli, yaptığı açıklamalarda Yaşar Aktürk'ün Şekerci'nin ayakçısı olduğunu ve Çatal kod adıyla kendisine gelen döviz talimatlarını Şekerciye ilettiğini söyledi. Aktürk'ün İsviçre'de Mirellis adlı şirketi kasası gibi kullandığını söyleyen Banker Şevket, Aktürk'ün Kemal Horzum'a da ters faiz işleterek 6 milyon dolarlık bir kazık attığını ileri sürdü. (Hürriyet 19.12.1987)
1988'de İzmir'de ortaya çıkarılan hayali ihracat olaylarından dolayı İsviçre'ye kaçtı. Turan Çevik Ertan Sert gibi isimleri piyon olarak kullanarak hayali ihracat yaptığı ileri sürüldü. Türkiye'ye dönük altın ve döviz kaçakçılığında yer alan Guadrag AG adlı şirketin de Yaşar Aktürk'e ait olduğu ve Simon Ankechian ile Jacques Bovey tarafından yönetildiği ileri sürüldü. Aktürk sahibi olduğu döeviz büfesinde hayali ihracatçı Uğur Süzer'le ortaktı. (Hürriyet 30.08.1988)

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.