Olan biten

60 milyon insan sınırda


 .

Türkiye'de 1985 yılından bu yana sağlık kuruluşlarına bildirilen AIDS vakası sayısı 3 bin 671 oldu. Bu sayıya her yıl 500 civarında yeni vakanın ekleneceği tahmin ediliyor. Aynı süre içinde 23 çocuğun hastalığa yakalanmış olarak doğduğu kayıtlara geçti.

Dünya AIDS günü dolayısıyla Birleşmiş Milletler AIDS'le Mücadele Programı (UNAIDS) tarafından hazırlanan rapor çarpıcı veriler içeriyor. Buna göre Dünyada 60 milyon insan HIV virüsünden etkileniyor. Hastalık Afrika ülkelerinin çoğunda birincil ölüm sebebi. Bütün dünyada, virüsün ölümüne yol açtığı insan sayısı ise 25 milyon civarında. Virüsü taşıdığı belirlenen insan sayısı 33 milyona ulaştı. Bunlardan sadece 4 milyon civarında bir kesim tedavi olanaklarına ulaşabiliyor. Bu sayıya her gün, bin 200'ü 15 yaşın altında olmak üzere 7 bin 400 kişi ekleniyor. 2008 yılı kayıtlarına göre enfekte olan 2 milyon 100 bin kişinin 430 bini çocuk yaştaydı ve enfeksiyona yakalananların yarısından fazlası hayatını kaybetti.

UNAIDS tarafından hazırlanan raporda Yaygın biçimde ayrımcılığa maruz kalan eşcinseller ve madde bağımlılarının tedavi olanaklarına erişmekte zorluklarla karşılaştığına yer verildi.

AIDS'in motoru cinsel şiddet

Geçtiğimiz Mart ayında BM'nin Kadın Statüsü Komisyonu'nun oturumunda yaptığı konuşmada cinsel şiddetin hastalığın yayılmasında oynadığı role dikkat çeken UNAIDS Genel Başkanı Michel Sidibé, Güney Afrika'da her dört kadından birinin yakın partnerinin tacizine uğradığını her altı saatte bir kadının öldürüldüğünü söyledi. Kadın ve AIDS hareketlerine güçlerini birleştirme çağrısında bulunan Sidibé, "Birçok ülkede yapılan araştırmalar, her ülkenin ortak sorunu gibi görünen bir noktayı doğruluyor: yakın partner tarafından uygulanan şiddetle HIV durumu arasında güçlü bir ilişki var." dedi.

.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.