Olan biten

İçişleri Bakanı Meral Akşener'in askerin darbe hazırlığı içinde olduğu yolundaki sözleri üzerine Genelkurmay Başkanlığı'nca yapılan yazılı açıklama

"8 Temmuz 1997 tarihînde İçişleri eski Bakanı Meral Akşener'in Emniyet Genel Müdürlüğü eski istihbarat Daire Başkanvekili Bülent Orakoğlu olayı ile ilgili olarak basın toplantısında yaptığı açıklamalar esefle ve ibretle izlenmiştir. Bu açıklamalar, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğundan bugüne kadar görülmemiş bir şekilde devlet geleneğinin nasıl göz ardı edildiğini, devlet organları arasında nasıl bir güvensizlik yaratıldığını açıkça ortaya koymuştur.

Özellikle Türkiye Cumhuriyeti' ni kuran ve onun teminatı olan büyük Atatürk'ü bağrından çıkaran Türk Silahlı Kuvvetlerİ'ne karşı, İçişleri Bakanlığı yapmış olan bir şahsın imalı beyanlan, olayın vahametini daha da arttırmıştır.

Meral Akşener'in beyanlarından da anlaşıldığı gibi Türk Silahlı Kuvvetleri'ni hedef alan bu kasıth tutum ve davranışlar, kendisini yönlendirme durumunda olan bazı kişi ve çevreler tarafından organize edildiği izlenimini doğurmuştur. Basın toplantısında ileri sürülen Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu Ek 7. Maddesi, İddia edildiği gibi diğer devlet kuruluşlarını hedef alarak ve bu kuruluşlarda talimatlandırılmış eleman kullanarak bilgi ve belge elde etme ve çalma yetkisini vermemiştir. Kanunun bu hükmü, dünyanın tüm emniyet örgütlerinde olduğu gibi esas itibarıyla hizmete müteallik, emniyet ve asayiş sağlama, genel zabıta hizmetlerini yürütebilmek amacıyla istihbarat faaliyetlerinde bulunma görev yetkisini kapsamaktadır. Ayrıca anılan hüküm, polisin İstihbarat faaliyetlerini ifa ederken devletin istihbarat kuruluşları ile işbirliği yapmasını emretmektedir. Bu durum da göstermektedir ki polisin diğer bîr devlet kurumu aleyhine istihbarat faaliyetinde bulunması kesinlikle yasaklanmıştır.

Kaldı ki yasalarla görevlendirilmiş devlet çapında istihbarat üretecek kurumlar bellidir. Yukarıda açıklandığı üzere, İçişleri eski Bakanı Meral Akşener'İn basın toplantısındaki beyanları, devletin işleyişini ve geleneklerini gereğince tanıyamamasından, bilgi eksikliğinden, yönlendirilmiş olmasından kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Devlet, bir kurumlar manzumesidir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bütün kurumlara saygısı vardır. Bu kurumlarla olan hizmet ilişkileri yasaların sınırları ile tespit edilmiştir. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü içerisindeki bazı bürokratların ve bürokrasi dışı kişilerin hatalı davranışları, bu kurumların Türk Silahlı Kuvvetleri nezdindeki saygınlığını kaldırmaz. Türk Silahlı Kuvvetleri hiyerarşiye bağlı bir emir-komuta birliği içindedir. Meral Akşener'İn kendi icraatını masum göstermek amacıyla ima ettiği gibi, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde hiçbir yasadışı örgüt ve örgütlenme söz konusu değildir.

Esasen konu Genelkurmay Başkanlığı tarafından yargıya intikal ettirilmiştir. Bu aşamada daha fazla ayrıntıya girilmesinde yarar görülmemektedir.

Kamuoyunun bu konuda da gerçekleri göreceğine ve sağduyusu ile gerekli değerlendirmeyi yapacağına kuşkumuz yoktur.

Kamuoyuna saygı İle duyurulur."

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.