Olan biten

Muzaffer Ayata

Ayata Serbest Bırakıldı

2006’dan beri “PKK faaliyetleri yürüttüğü” gerekçesiyle tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Muzaffer Ayata, bugün sabah saatlerinde bulunduğu cezaevinden serbest bırakıldı.

Ayata’yı karşılamak için değişik kentlerden gelen çok sayıda kişi Darmstadt- Wieterstadt cezaevi önünde saat 08:00’den itibaren bekledi.

Bugün saat 09:00’da bulunduğu cezaevinden çıkan Ayata, kalabalık bir grup tarafından alkış, slogan ve zılgıtlarla karşılandı. Kısa bir sohbetten sonra Ayata, kendisini karşılayan kitle ile birlikte Frankfurt Mezopotamya Kültür Merkezi’ne doğru yola çıktı. Ayata, dernekte kendisini karşılayan Kürtlerle hasret giderdi ve sohbet etti.

Ayata serbest bırakılması ardından şöyle dedi: "Her şeyden önce tüm arkadaşları ve dostları selamlamak istiyorum. Kürt halkının mücadelesinin önemli bir aşamaya geldiği bir dönemde tabi ki hapiste olmak üzücüydü. Ama bugün yeniden halkımızın mücadelesiyle birlikte olmanın sevincini yaşıyorum. Geleceğe inanarak, özgücümüze ve irademize dayanarak dönemin zorluklarını aşacağımıza olan inancımı belirtmek istiyorum. Fiziki olarak mücadele ve halktan ayrı olsak da düşünsel ve ruhsal olarak hep beraberdik. Bu bizim için bir yaşam kaynağı oldu. Aynı zamanda hayata bağlayan en temel bağımızdı.”

Ayada cezavinde kaldığı süre içerisinde yaşadıklarına ilişkin ise kısaca şunları söyledi: "Cezaevi ile ilgili anlatacak çok şey var. Çünkü benim Türkiye’de kaldığımı cezaevinin siyasi atmosferi, direniş canlılığı ve haraketliliği burada yoktu. Genel olarak zaten kriminal suçlardan hüküm giymiş insanlardan oluşuyordu cezaevi... Böyle bir cezaevinin yaşamına ve ilişkilerine ayak uydurmak kolay değildi. Ama sabır ve yaşam tecrübelerimle bunu aşmaya çalıştım. Fırsat ve kaynak buldukça okudum. Ruhsal ve düşünsel sağlığımı korumaya çalıştım. Cezaevi personelinden siyasi görüşlerimden ötürü özel olarak olumsuz bir yaklaşım olmadı. Karşılıklı saygı ilişkileri söz konusuydu. Türkiye cezaevleri ile kıyaslandığında anlatacak birşey yok sayılır. Ama kendi başına burası, ayrı bir dünya ayrı bir ilişki biçimi...”



Kendisiyle ilgili hukuki ve siyasi sürecin bundan sonra nasıl işleyeceğine de değinen Ayata, “Şu anda birşey diyemem. Almanya’nın resmi yaklaşımı genel olarak Kürt sorununa bakışından kaynaklıdır. Şu anda bakışı genel olarak olumsuz sayılabilir. Daha çok kendini Türkiye ve onun siyasetine endekslemiş. Kürt sorunundaki pozisyonları mümkün oldukça ‘Görmedim, Duymadım, Bilmiyorum’ eksenindedir ama pratikte tümüyle Türk devletiyle ortaktır. O açıdan dışarıdan daha çok kontrol altında tutma, bıktırma ve Almanya’yı terketmeye zorlama gibi tutumları var. Hukuki olarak ne yapabiliriz, ne kadar savunabiliriz ona bakacağız. Ama siyasal mücadelemizi de mümkün oldukça aksatmamaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

Ayata, kalabalık bir grup tarafından karşılanmanın kendisini mutlu ettiğini belirterek, "Siyasal mücadelenin bir kısmının hapiste geçmesi tabi ki kayıptır. Ama beni sevindiren tekrar dostlarla, halkla bir arada olmak ve bir şeyler yapabilmektir. Ortak varolma duygusunun biraz sevinci var. Hayata ve çalışmaya kaldığımız yerden devam edeceğiz. Hayata ve herşeye yeniden ‘merhaba’” dedi.

TÜRKİYE'DE 20 YIL CEZAEVİNDE KALDI

Muzaffer Ayata hakkında 7 Ağustos 2006 tarihinde ‘KONGRA GEL Güney Almanya sorumlusu’ olduğu iddiasıyla tutuklama kararı çıkartıldı. Bir gün sonra da Mannheim Tren İstasyonunda gözaltına alınan Ayata ertesi gün tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Ayata, Türkiye’de 20 yıla yakın cezaevinde kaldıktan sonra 2003 yılında Almanya’ya gelerek iltica etmişti. İltica başvurusu kabul edilen Ayata, kitap ve köşe yazarlığının yanı sıra birçok konferansa da katıldı.

Türk devleti, Aralık 2007’de Kürt siyasetçi Muzaffer Ayata’nın iadesini istedi. Türk Adalet Bakanlığı, Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığının hazırladığı rapora dayanarak, Almanya yetkililerinden Ayata’nın iadesini talep etti. İade talebinde, 1982 yılında PKK ana davasından yargılanarak 20 yıl cezaevinde kalan Muzafer Ayata’nın PKK’nin Avrupa’daki mali işlerinden sorumlu olduğu, başkanı olduğu iddia edilen Kürt İşadamları Derneği Karsaz’a bağlı 500 şirketi koordine ettiği ileri sürüldü.

ANF

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.