Olan biten

Uğur Reyhan

Kemal Ilıcak’ın “gözünü arkada bırakmayan” adam
Tercüman Gazetesi sahibi Kemal Ilıcak, gazetenin Ankara Temsilciliği’nde çalışanlardan hiç birisinden memnun değildi, ta ki Uğur Reyhan’a kadar...
İlk olarak Kemal Savcı ve ondan sonra tavsiyelerle kaç ünlü kişi gelmişse, hiçbirinden hoşnut kalmamış ve mutlaka bir eksik tarafını bulmuş veya görmüş, notunu da hep kırık vermişti... Ama, Ankara gibi önemli bir yerde, sık sık temsilciyi silip atmanın zarar vereceğini, çeşitli rivayetlerin dillerden düşmeyeceğini de bildiğinden bunu bir çare olarak görmemeye çalışmıştı.
Ama ne oldu?.. Bıçak kemiğe dayanınca, Ankara temsilcisini değiştirmeye de mecbur kalmıştı bir kaç kez... İstenilen çalışmaların ve haberlerin verilmemesini, yetkililerle temaslar kurulmasında beceri eksikliğini görünce, hemen uçakla Ankara’ya gider, bir hata yapılmış ise telafisini sağlardı.
Nitekim Süleyman Demirel’in Başbakanlığı sırasında yapılan aleyhinde bir hata sonucu kırgınlıklar başlamıştı. Kendisi bir davette olduğunda veya yurtdışında bulunduğunda Genel Yayın Müdürü Sadettin Çulcu ile Yazı İşleri Müdürleri Ünal Sakman ve Aydoğdu İlter’e yetki vermiş; hükümetle ilişkilerde sıkıntıya yol açacak sorunlu bazı Ankara haberlerinin gazeteye girmesinin önlenmesi talimatını vermişti.

Bunlardan bir kaçının tanığı da bendim. Her hangi bir davete beraber gittiğimizde, dönüşte mutlaka gazeteye uğrar, İstanbul baskısındaki bütün haberleri inceler ve basılması talimatını verirken bazı haberlerin de gerek İstanbul ve gerekse Ankara baskısından çıkarılmasını isterdi.
Ancak Gazetenin Ankara Temsilciliği’ne Uğur Reyhan getirilince işler Kemal Ilıcak Bey’in istediği biçimde düzene girmiş, eski dostluklar yenilenmiş ve hatta çiçekle ziyaretlerin yapılması gibi incelikler düşünülmüştü. Kemal Ilıcak bir gün toplantıda memnuniyetini şöyle açıklamıştı:
“-Allah’a çok şükür Ankara işi düzene girdi, Yurtdışında olsam bile gözüm arkada değil, Uğur Reyhan ve yardımcısı Yaşar Güngör ikisi de birbirlerini tamamlayan iki önemli gazeteci ve yönetici.”

Yeniçağ gazetesi

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.