Olan biten

İskandinav ülkelerinde CIA alarmı

ANF08:47 / 07 Kasım 2010

STOCKHOLM - Amerika’nın Norveç, İsveç ve Danimarka’da hükümetlerin bilgisi dışında istihbarat ve fişleme çalışması yapması İskandinav ülkelerini ayağa kaldırdı. Almanya’da da benzer bir çalışmanın yürütüldüğü ortaya çıktı.

Norveç’te patlak veren ve merkezi hükümet bilgilendirilmeksizin bazı eski Norveçli polis ve istihbarat şeflerinin de görevlendirildiği “paralel gizli servis” benzeri bir Amerikan biriminin, İsveç, Danimarka ve Almanya’da faaliyette bulunduğu ortaya çıktı.

Norveç ve İsveç hükümetlerinden sonra Almanya İçişleri Bakanlığı da “Böyle bir birimin varlığından bizim haberimiz yok” açıklamasında bulundu.

Norveç’te hafta içinde gündeme gelen skandal, 2001’deki ikiz kuleler saldırısından bir süre önce, 2000 yılında 15-20 kişilik bir grup Norveçli eski üst düzey güvenlik yetkilisiyle Amerikalı istihbaratçıların kurduğu bir birimin, Amerikan temsilciliklerinin yakınında bulunan yüzlerce Norveç vatandaşını yakın takibe aldığı iddiasıyla ilgili. Olay üzerine Norveç Adalet Bakanı Knut Storberger ve Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Store, “Bu gizli izleme olayından haberimiz yok” şeklinde açıklama yaptılar.

Bunun üzerine Washington’daki Dışışleri Bakanlığı Sözcüsü, bu faaliyetlerin Norveçli yetkililerle anlaşarak yapıldığını yineledi. Oslo’daki ABD Büyükelçiliği sözcüsü Tim Moore da uzun bir süredir bu tür operasyonların birçok ülkede yapıldığını doğruladı.

ALMANYA’NIN HABERİ YOK

Ne var ki Oslo’daki hükümet çevrelerinin bilgilendirilmediğinin ortaya çıkmasının ardından, Alman Frankfurter Rundschau’nun araştırmaları, Berlin’de de Amerikalıların benzer bir istihbarat birimini faaliyete geçirdiğini ve bundan Alman hükümetinin haberi olmadığını gösterdi.

“Surveillance Detection Unit” (SDU) olarak bilinen istihbarat biriminin Berlin’de Amerikalı ve Alman güvenlik uzmanlarının çalıştırıldığı bir istihbarat birimi kurduğunu yazan Frankfurter Rundschau, bu birimin Amerikan kuruluşlarının çevresindeki kuşkulu şahısları izlediği ve amacının, bu kuruluşlara yönelik terör saldırılarını önlemek olduğunu ileri sürdü.

Alman Yeşiller Partisi milletvekili Christian Ströbele, bu bilgiler karşısında dehşete düştüğünü belirterek, Alman polisinin bile açıkça “tehlikeli kişiler” listesine alınmayan insanlarla ilgili bilgi toplayamayacağını hatırlattı. Ströbele, hükümetin parlamentoya açıklama yapmasını istedi.

İSVEÇ’TE 10 YILDIR İZLEME FAALİYETEİ SÜRÜYOR

İsveç Adalet Bakanı Beatrice Ask, Stockholm'deki ABD Büyükelçiliğiyle bağlantılı bazı kişilerin, İsveçli yetkililerin bilgisi dışında ülkesinde izleme faaliyetlerinde bulunduklarını söyledi

Beatrice Ask, izleme faaliyetinin 2000'den bu yana devam ettiğini ancak İsveç yetkililerinin hala bu uygulamanın ne derece yaygın olduğunu bilmediğini belirtti.

Elçilik tarafından atandığını söylediği kişilerce yapılan izleme faaliyetinin hedeflerinin kimler olduğu konusunda bilgi vermeyen Ask, faaliyetlerin, Norveç'te bu hafta başında ortaya çıkarılan, izleme ve güvenlik amacıyla kişiler hakkında bilgi toplama ve fotoğraf çekme olayına benzediğini kaydetti.

Dışişleri Bakanının konuyla ilgili olarak bugün ABD Büyükelçisini bakanlığa çağırdığı bildirildi.

DANİMARKA’DA ELÇİLİK ÇEVRESİNDEKİLER FİŞLENMİŞ

ABD Kopenhag Büyükelçiliği'nin, elçilik binası çevresinde oturan insanları kanunsuz bir şekilde takip ettiği ve fişleme yaptığı ortaya çıktı.

TV2 kanalı tarafından ortaya atılan iddiaya karşılık ABD tarafından bir yetkili Ritzau haber ajansına konuyla ilgili bir açıklama yaparak elçiliğin Kopenhag'da gerçekleştirdiği bütün faaliyetlerin Danimarkalı yetkililerle işbirliği içerisinde yürütüldüğünü savundu. Haberde, elçiliğin söz konusu fişleme için kurulan özel bir ekibin elçilik binasına yakın yerlerde yaşayan herkesi gözetlediği belirtildi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.