Olan biten

James F. Jeffrey

Amerika’nın Türkiye Büyükelçisi

2008 yılı Haziran ayında Başkan George W. Bush tarafından Amerika’nın Türkiye Büyükelçiliğine aday gösterildi. Jeffrey’in adaylığı Ekim ayında ABD Senatosu tarafından onaylandı. 

Amerikan Dışişleri’nin kariyer diplomatı olan Büyükelçi Jeffrey, Türkiye’ye atanmadan önce Ulusal Güvenlik Konseyi’nde ABD Başkanı’nın yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı olarak çalışmıştı.  Daha öncesinde ise Dışişleri Bakanlığı Yakındoğu İlişkileri bürosunda kıdemli Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.  Jeffrey’in sorumlulukları arasında İran Politikası Ekibini yönetmek ve kamu diplomasisinin koordinasyonu yer almaktaydı.

Ağustos 2005 ile Ağustos 2006 tarihleri arasında Dışişleri Bakanının Kıdemli Irak Danışmanı olarak görev aldı.  Daha öncesinde Mart 2005 ile Haziran 2005 tarihleri arasında Irak’taki ABD Büyükelçiliğini vekaleten yöneten Jeffrey, Haziran 2004’ten Mart 2005’e kadar olan dönemde ise Bağdat’ta Başmüsteşar olarak çalıştı.
Kariyerinin daha önceki dönemindeyse, Ekim 2002-Mayıs 2004 tarihleri arasında Arnavutluk Büyükelçisi olarak görev yaptı.  Jeffrey’in doldurduğu diğer mevkiler arasında 1999-2002 yılları arasında üstlendiği ABD Büyükelçilik Başmüsteşarlığı dahil olmak üzere Türkiye’de üç görev, Kuveyt’te Başmüsteşarlık ve Bosna Uygulaması Özel Temsilcilik Vekilliği var. 

Büyükelçi Jeffrey lisans eğitimini Northeastern Üniversitesi’nde tamamlamış, Boston Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesi almıştır.  1969’dan 1976’ya kadar Almanya ve Vietnam’da ABD Ordusu’nda hizmet etmiştir.

Büyükelçi Jeffrey’e eşi Gudrun eşlik etmektedir.  Jahn ve Julia adında iki yetişkin çocukları vardır.

Kasım 2008'de ABD Başkanı Bush'un tercih ettiği bir isim olarak Ross Wilson'ın yerine Ankara Büyükelçisi olarak atandı. 

James Jeffrey, Ankara'ya Büyükelçi olarak atanmasıyla ilgili onay süreci çerçevesinde Senato Dış İlişkiler Komitesinde katıldığı oturumda, Ermeni yanlısı Demokrat senatör Robert Menendez tarafından sıkıştırılmak istenmiş, ancak 1915 olayları için “soykırım” veya “etnik temizlik” ifadelerini kullanmamıştı.

Jeffrey, Washington’a dönüşünde Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Irak başdanışmanlığına getirilmişti.

Jeffrey, en son Bush’un ulusal güvenlik danışman yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Jeffrey, Temmuz 2010'da ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine atandı. Obama yönetiminin adayı olarak yerine atanması düşünülen Francis Ricciardone ABD senatosundan onay alamadığı için büyükelçilik makamı ara seçimlere kadar kadar boş kaldı. Büyükelçilik görevi ABD Maslahatgüzarı Douglas A. Silliman tarafından yürütülüyor. 

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.