Olan biten

BARZANî VE TALABANÎ'NİN BUSH'A MEKTUBU

Sayın Başkan: 

Biz bu mektubu size yeni Irak Hükümeti, Kürtlerin pozisyonu ve ülkemizin geleceğine dair düşüncelerimizi dile getirmek için sunuyoruz.

Amerika'nin Irak Kürtlerinden daha iyi dostu yoktur.Bir yıl önce Irak’ın Özgürleştirilmesi için Pesmerge güclerimiz ABD güçleri ile omuz omuza savaştılar ve diğer tüm Koalisyon ortaklarından daha fazla kayıp verdiler.

Vurgulamak gerekir ki Irak’ın Kürdistan Hükümeti kontrolündeki bölgelerinde koalisyon askerleri hiç öldürülmemiştir.

Kürt halkı Amerika değerlerini kucaklamayı, ABD Askerlerini hös karşılamayı ve Irak'ı Özgürleştirme programınızı desteklemeyi sürdürüyor. Bölge Hükümetimiz yerel temsilcileriniz ile diğer ıraklıların anlaşmasına yardımcı olmak için bir çok özgürlüğünden el çekti. Bundan dolayı temsilcinizin Bir Kürdün ne Başbakan ne Devlet başkanı olamayacağını söylediğinde hayal kırıklığına uğradık. Bize bu pozisyonların bir Şii ve bir Sünni Arap için olması gerektiği söylendi. 

Irak'ın iki asli unsurları Araplar ve Kürtlerdir. Makul olan Arapların iki yüksek mevkiden (hangisini isterlerse) birini almaları, ama bu durumda diğer meşkinin bir Kürde kalmasıdır. 

İnancımız odur ki bu iki mevki için mezhepsel kota uygulaması bir çok sefer dile getirilen ve Geçici Irak Anayasasinda da yer alan Demokratik Irak Hükümeti'nin etnik ve dinsel kriterler temelinde olmaması gerektiği yönündeki kriterlere aykırıdır. 

Kürt halkı artık Irak’ın 2. sınıf vatandaşı olmayi kabul etmez. Saddam döneminde ve öncesinde bir çok sefer Başbakan yardımcılığı ve benzer pozisyonlar Kürtlere verildi ki bunlar birer vitrin süsü ve iktidardan uzaktı. Bizler yeni Irak'ın bizler için değişeceğine inanıyorduk. 

Kurtuluştan bu yana gördüğümüz; Amerikalı temsilcilerin bilmediğimiz nedenlerden dolayı Kürtlere karşı taraf tuttuklarıdır. İşgal ile birlikte Koalisyon, gıda için petrol programına ki bu ağırlıklı olarak Kürtler için ayrilmistı, el koydu Kürdistanlıların en az pay aldıkları ve bölgemizin Saddam zamanında en çok geri kaldığı gerçeğini göz ardi ederek bunu Irak'ın diğer bölgelerine dağıttı. Koalisyonun şimdiki yönetimi aktif bir şekilde Kürtçe ve Arapcanin eşitliğine karsı çıktı ve bir çok sefer Bölge hükümetimizi „tanımamaya“(Irak tarihi boyunca secimle gelen tek hükümet) ve 18 vilayet temeli üzerindeki Saddam sistemini tercih etmeye çalıştı. ABD yetkilileri açıklamalarında pesmergeleri „milis“ olarak nitelendirerek bir anlamda küçük düşürdüler. ABD hükümetinin ve Koalisyon'un resmi açıklamalarında çok az Kürdistan ve Kürtler dile getiriliyor. 

Şayet hiç bir zaman yardımlarımızın karşılığı verilmese de biz Amerikanın gönüllü dostları olarak kalacağız. Kaderimiz Iraktaki bahtınızla yakından bağlantılıdır. Eger özgürlük güçleri Irak'in diğer yerlerinde basari göstermezlerse biliyoruz ki bizi intikam için hedef gösterecekler. Bizim genel olarak Geçici hükümette yer almamız için özel bazı teminatlar talep ediyoruz. Özellikle taleplerimiz şunlardir: 

Gecici Anayasanin BM Güvenlik konseyi kararinda Geçiş hükümetini hem seçimlerden önce ve hem de sonra bağlayıcı olarak yer almasın ve tanınsın. Şayet Geçici Anayasanın iptali durumunda, Bölge hükümetimiz merkezi hükümette ve kurumlarında yer almamaya mecbur olacak ve merkezi hükümet temsilcilerinin Kürdistan'a girişini engelleyecek. 

Amerikanın Direniş ve karışıklık çıkması durumunda Irak'ın diğer alanlarından çekilmeyi ve Kürtleri korumayı taahhüt etmeli.Koalisyon Araplaştırılmış Kürt topraklarının iadesini sürdürmeyi üstlenmeli ve Kerkük statüsünü halkının isteğine göre çözmeli, sonradan 
yerleştirilmiş kişileri dinarda tutmalı Saydam zamanında etnik temizlik mağduru olanlar tekrar yerlerine gönderilmeli. 

Gecen yıl haksız bir şekilde Kürdistan'dan alınan -Gıda karşılığında petrol- gelirleri tümden geri verilmeli ve Kongre tarafından yeniden insa için ayrılan 19 Milyar dolarlık yardımı almalı. 

Amerika Kürdistan zenginlik kaynaklarına sahiplik hakkimizi ve özellikle eski rejim tarafından bloke edilen Kürdistan bölgesinde yeni petrol kuyuları açma çabamız desteklenmeli. 

Amerika Hewler'de bir elcilik açmalı ve Kürt Halkının yaşamsal ihtiyaçları için dünyaya açılmamız ve ilişkimizin eşit vatandaş olarak kabul edilmediğimiz Bağdat ile sinirli kalmaması için diğer ittifak ülkeleri teşvik etmeli. 

ABD ve BM acık olarak Geçici hükümetin kurulmasında rol oynayan dinsel kriterlerin secimle gelecek hükümet için örnek olmayacağı ve Kürtlerin Başbakan ve devlet başkanı pozisyonu hakkinin olduğu konusunda açıklama yapmalı. 

Geçici Hükümette Kürtlerin her iki yüksek mevkiden mahrum kalmaları durumunda etnik kriterlerin uygulanması. Umut ediyoruz ki Geçici hükümet üyelerinin (dağılımında) bu haksizlik adil bir şekilde giderilir. 

Sayın Başkan, 
Biliyoruz ki Irak’ın özgürleştirilmesi savasının yapılmaya değer olduğuna inanlar için bu günler zorlu günlerdir. Kürt halkı Sizin kendine güven duyan liderliğinize, Özgür Irak vizyonunuza ve kişisel cesaretinize hayranlığını sürdürüyor. Sizin Amerika dostlugunan dolayı Kürdistan'ın cezalandırılmasını kabul etmeyeceğinizi biliyoruz. 

Saygı ve Selamlar 
1 Haziran 2004

Mesûd Barzani 
Kurdistan Demokrat Partisi 

Celal Talabanî 
Kurdistan Yurtseverler Birliği 

------------------------------------------------------------------- 
Kürdçe'den Türkçe'ye çeviri: Örfi 

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.