Olan biten

Truva planı

1982'den 1986'yla kadar dört yıl İsrail Gizli Servisi Mossad'da uzman olarak çalışan Victor Ostrowsky, By Way of Deception adlı kitabında, ABD ve İngiltere'nin Mossad'ın kurduğu tuzak üzerine Libya'ya nasıl saldırdığına dair şok edici bilgiler sunuyor.

Ostrowsky, Şubat 1984'te kendini 14 kişiyle birlikte hassas bir görevin içinde bulur. Adı "Truva Operasyonu"dur. İstihbarat ve Özel Operasyonlar Enstitüsü Başkanı Aharon Sherf, operasyon için seçilen Mossad ekibine yeni bulunan "Truva" adlı bir iletişim aygıtını anlatır ve Libya operasyonu hakkında bilgi verir. Ostrowsky operasyonu yürütecek elit birlik içindedir.

Truva aygıtı, aslında İsrail'in kurguladığı ve düşman ülkenin haberleşmesi olarak yayınladığı bilgileri, ABD ve İngiltere tarafından çözülmesine ayarlıdır.

17-18 Şubat 1984 gecesi, Ostrovsky ve operasyon ekibi bir İsrail hücumbotu ile Trablus açıklarına gelir. Libya kara sularının iki mil açıklarında demirler. Sekiz komando sahile çıkar. İki kişinin taşıdığı koyu yeşil Truva silindiri de yanlarındadır. Sahilden çıkıp Tarblusgarp-Bingazi yoluna çıktıklarında kendilerini bekleyen tamirci arabasına binerler. Şoför Mossad çalışanıdır. Aynı zamanda İsrail savaş uçakları operasyona hazırlık yapmaktadır.

Kente giren araç, El Cumhuriye mahallesinde, Kaddafi'nin karargah ve ev olarak kullandığı Bab-ul Azize çadırının birkaç blok ötesinde beş katlı bir apartmanın önünde durur. Truva aygıtı 'kuzey'e bakacak şekilde kurulur, anteni açılır, operasyona başlar. Mart ayında Amerika, Truva aygıtı tarafından gönderilen sinyalleri çözmeye başlar: Libya Halk Bürosu, bütün dünyadaki elçiliklerine terör saldırıları talimatları vermektedir. Mossad hedefine ulaşmış, ABD, İngiltere'deki dinleme üsleri kanalıyla topladığı bu bilgileri deşifre etmiş, Libya'nın terörü beslediğine dair iddialarına ilişkin çok ciddi kanıtlar bulmuştur. Nisan 5'te Batı Berlin'deki La Bella diskoteğine saldırı gerçekleşir ve 1 Amerikalı ölür. Libya, içinde bulunduğu kaotik durumu bir türlü açıklayamaz, bu emirleri kendinin vermediğini kanıtlayamaz. 14 Nisan 1984'te 160 Amerikan ve İngiliz savaş uçağı Libya'yı bombardımana başlar ve bu ülkeye altmış ton bomba atılır.

İbrahim Karagül
Yeni Şafak / 29 Eylül 2010 Çarşamba

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.