Olan biten

Altemur Kılıç

Altemur Kılıç, İstiklal Mahkemeleri başkanlarından Kılıç Ali'nin oğlu. Eski Futbolcu ve antrenör Gündüz Kılıç'in kardeşi.

Rothmans'ın Türkiye temsilcisi. 1944'te ABD'de New For Social Research'de okumus. Daha sonra da, Antimedya’nin yazdığına göre, hala bilinmeyen "hizmetlerde" çalisarak ABD'de 13 yıl kalmış.
1949'da Birlesmis Milletler'de basın uzmanı, 1955-59 arasında Washington'da Türkiye'nin basın ateşesi. 1975-80 arasında BM'de Daimi Temsilci Yardımcısı. BM Kore madalyası sahibi. 

12 Mart'ın Basın Yayın Müdürü. Adnan Menderes'in propaganda gazetesi olan Vatan'in Genel Yayın Yönetmeni. Özal döneminde TRT Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.

"Altemur Kılıç İngiltere Kraliçesi tarafından ‘Commander of the Victorian Order ‘ ve Alman Hükümeti tarafından ‘Grosse Verdient Kreuz’ nişanıyla ödüllendirilmiştir. (…) Altemur, Basın Yayın Genel Müdürlüğüni ikinci kez yaparken, 1970’li yılların başında Selçuk Yaşar İzmir’de o zamanki militan ve
özel teşebbüs karşıtı sol akımlara karşı gerçekleri ve özel teşebbüsü savunmak için düşünülen bir derginin başına geçmesini teklif etmişti. (…) 1953 yılınnda İstanbul’da Devir adıyla bir dergi de yayınlamıştı ancak pek başarılı olamamıştı. Şimdi arkasında güçlü sermaye desteğiyle daha şansı olacağına
inanıyordu. Nitekim özellikle Selçuk Yaşar’ın sağladığı büyük destekle ortaya yine Devir adlı güzel bir dergi çıkarabildi…. Özellikle rahmetli Jerfi Yener ve yardımcılığını kabul eden Güngör Mengi Altemur’a büyük detsek olmuştu."

(Melih Gürsoy, İzmir Mozaiğinde Belirgin Taşlar, s. 22, 1999)

Sınıf arkadaşı Melih Gürsoy’un anlattığına göre, Altemur olmadan önce ismi Demir'miş. Robert Kolej son sınıfında bu ismi beğenmemis ve çok Türkçü bir isim almış. 

(M. Gürsoy, İzmir Mozaiğinde Belirgin Taşlar)

Sınıf arkadaşlarından (Robert Kolej 1944 Mezunları) Bülent Ecevit, Ahmet İsvan ve Nezih Neyzi de tanınmış isimler. Rahşan Ecevit, bir süre Altemur Kılıç’ın çıkardığı dergide de çalışmış. 

Işıkçıların Türkiye Gazetesi'nde Pinochet lehine yazılar yazdı. Gözlem isimli İzmir kökenli bir gazetede İngilizce köşe yazıyordu. Gazetenin basıldığı yayınevi Prof. Dr. Çetin Yetkin'in "Osmanlı ve Türkiye Yahudileri" kitabını da bastı. 

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.