Olan biten

THY Yöneticisinin Otel Skandalı

Bir ihbar üzerine haklarında inceleme başlatılan 8 Tekel yöneticisinden 3’ünün, 2006 yılında Konya’da katıldıkları bir toplantıda, konaklama giderleri ve ekstra otel masraflarını bir sigara bayisine ödettikleri ortaya çıktı.

Bu yöneticilerin, Konya Rixos Oteli’nde yaptıkları 3 bin 338 TL’lik faturayı, bu bayinin ödediği belirlendi.

8 yönetici ihbar edildi

Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun, dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, Konya’da Şeb-i Aruz haftasına denk gelen günlerde yapılan toplantıya ilişkin ihbar alındı. Bu ihbar çerçevesinde 8 görevli hakkında inceleme başlatıldı. Ramazan Örkan, Fikri Özkök, Mürsel Sarı, Devrim Hasanefendioğlu ve Metin Kayrak’ın aralarında bulunduğu görevliler arasında, üst düzey isimlerin de bulunması dikkat çekti. Bu isimler arasında dönemin Sigara Pazarlama ve Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi Adnan Top, Sigara Sanayi İşletmeleri ve Ticareti A.Ş Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Eray Atay da yer aldı.

Şimdi THY’de görevli

Ancak en çok dikkat çeken isim ise Kazım Çalışkan oldu. Dönemin Sigara Pazarlama ve Dağıtım A.Ş ile Sigara Sanayi İşletmeleri ve Ticareti A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı olan Çalışkan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a danışmanlık yaptıktan sonra Özelleştirme İdaresi’ne Başkan Yardımcısı olarak atanıp, Tekel’de bu görevi üstlenmişti. Ardından da Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) başkanlığına atanan Çalışkan, kısa bir süre önce de Türk Hava Yolları’nda (THY) İnsan Kayrakları’ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı’na getirilmişti.

3 günlük yolluk ödendi

Raportör raporuna göre, Sigara Pazarlama ve Dağıtım A.Ş. ile Sigara Sanayi ve İşletmeleri A.Ş. yönetim kurulu toplantıları 15 Aralık 2006’da Konya’da yapıldı. Metin Kayrak hariç, adı geçen diğer görevlilere yolculukta geçen 2 gün dahil, 3 günlük yolluk ödendi.

Rixos’ta konakladılar

Çalışkan, Atay, Örkan, Özkök ve Hasanefendioğlu birer gece, Top 3 gece, Sarı, Kayrak ve Adnan Top’un görevli olmayan oğlu 2’şer gece Konya Rixos Oteli’nde konakladı. Bu konaklamanın 2 bin 719.69 TL’lik ücreti ile 619 TL’lik diğer otel masrafları yani toplamda 3 bin 338 TL, Tekel ürünleri toptan satış bayiliği yapan bir şirket tarafından ödendi. Bu da dosyada örneği bulunan otele ait faturadan anlaşıldı.

Yönetmeliğe aykırı

Kararda, kurum yöneticilerinin toplantı organizasyonundan sorumlu olduğu belirtilerek, Kazım Çalışkan, Adnan Top ve Ahmet Eray Atay’ın ilgili yönetmeliklere aykırı davrandıkları sonucuna varıldı.

’İsimleri açıklamak gerekli mi’ tartışması

Tekel yöneticilerine ilişkin karar oy çokluğu ile alındı. Ancak karşı oy kullanan kurul üyesi Selçuk Hondu’nun gerekçeleri ise şöyle oldu: "Kazım Çalışkan, Adnan Top ve Ahmet Eray Atay hakkındaki etik kurallara aykırılık kararının, işin niteliği göz önüne alındığında kamu oyuna duyurulmasına gerek yok."

’Başmüdürlük ödedi sandık’ savunması

Kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde idari yargıya itirazda bulunma hakkına sahip olan bu yöneticiler, kurula verdikleri savunmada ise etik kurallana her zaman riayet edildiğini vurguladı. Bu savunmada şöyle denildi: "Daha önce de aynı şekilde Samsun, Tokat, Kayseri, Bitlis, İzmir ve Edirne’de yönetim kurulu toplantıları yapıldı. Söz konusu toplantı ise ’şirket faaliyetlerinin yerinde incelenmesi, yerel personel ve bayilerin yönetimle doğrudan görüşebilmesi ve personelin moral motivasyonunun sağlanması, mahallindeki sorun ve önerilerin tespit edilerek çözüm yollarının aranması, sektördeki rekabet ortamı dikkate alınarak verimliliğin ve pazar payının artırılması, öneri ve şikayetler alınarak fikir alış verişinde bulunulması’ amacıyla Sigara Pazarlama ve Dağıtım A.Ş. Konya Başmüdürlüğü binasında yapıldı. Organizasyonun ev sahipliğini Konya Başmüdürlüğü üstlendi. Rixos’daki konaklama ücreti ve ekstra otel masraflarının Konya Başmüdürlüğü tarafından karşılandığı düşünüldüğü. Masrafların söz konusu bayii tarafından karşılandığı önceden bilinmiyordu."

Hürriyet

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.