Olan biten

Derin karargah!...

Türkiye'yi bölmesinden korkulan PKK, Devrimci Karargah davasındaki tutumuyla Kürtleri böldü. BDP'nin, bu örgütün üyelerine yardım ve yataklık suçlamasıyla tutuklu bulunan Hanefi Avcı'ya gösterdiği sempati, PKK dışı Kürt çevrelerinde ilginç yorumlarla sorgulanıyor. Muş Milletvekili Nuri Yaman'ın mülkiye baş müfettişi olarak görev yaptığı dönemde, hem de faili meçhul cinayetlerin merkezi konumundaki Diyarbakır'da Hanefi Avcı'yla yakın dostluk kurduğunu açıklamasının ardından, dün Devrimci Karargah operasyonunu protesto için Meclis önünde gerçekleştirilen oturma eylemi, yeni yeni soruların seslendirilmesine yol açtı.

Nuri Yaman ile Hanefi Avcı arasındaki ilişkiler, derin devletin BDP içine sızdığı yorumlarını birlikte getirdi. Yorumlarda, Yaman'ın İmralı kaynaklı haberlerle Kürtlerin manipüle edilmesinde oynadığı role ve Mersin'de meydana gelen provakatif eylemlerdeki katkısına özel bir vurguyla işaret ediliyor. KDP ve Kemal Burkay çizgisindeki çevrelerce dile getirilen iddialar, kamuoyunu Akın Birdal'ın kurucu genel başkanlığını yaptığı Sosyalist Devrim Partisi (SDP) ile Devrimci Karargah arasındaki ilişkilere eğilmeye çağırıyor.

Diyarbakır'da Mülkiye müfettişi olarak görev yaptığı dönemde Hanefi Avcı ile dostluk kurduğunu ve ses kayıtlarını arşivlediğini dört yıl öncesinden beri bildiğini açıklamasından sonra, DEP eski Genel Başkanı Yaşar Kaya da Yaman'ın aynı tarihlerde sık sık partiyi ziyarete geldiğini söyleyerek tartışmalara dahil oldu. Kaya'nın Yaman'a sahip çıkmaktan kaçınması, Kürt siyasi kadroları arasındaki çatlağın tahmin edildiğinden daha derin olabileceğinin bir işareti olarak yorumlanıyor.

BDP'den Hanefi Avcı'ya kadar uzanan ilişki ağı içinde aydınlanması istenen noktalan şöyle sıralanıyor:

Hangi tesadüfler, işkenceci olduğu kurbanları tarafından deşifre edilmiş eski Ülkücü ve eski Fethullahçı bir polis şefini, Devrimci Karargah örgütünün lider kadrosuyla yanyana getiriyor?

*Hanefi Avcı, Devrimci Karargah'a yardım ve yataklık suçlamasına karşı kendini Dev-Sol operasyonunu referans göstererek savunmuştu. Örgüt içi tartışmaların tırmandığı bir döneme rastlayan o operasyon, Dursun Karataş'ı polisle işbirliği yapmakla suçlayan Bedri Yağan ekibinin tasfiyesini sağlamasıyla hatırlanıyor. Yağan kanadığının muhalefetinden arındırılan örgüt daha sonra niye Devrimci Karargah'ın bünyesine katılmaya karar verdi?

*Kurtuluş çizgisinin, Avcı'nın arkadaşı Necdet Kılıç ve örgütün adının gazetelerde duyulmasını sağlayan Bostancı operasyonu kurbanı Orhan Yılmazkaya doayısıyla Devrimci Karargah içinde hakim olduğu biliniyor. Kurtuluş'un lider kadrosu içinde sayılan Mahir Sayın, Abdullah Öcalan'la yaptığı söyleşileri "Erkeği Öldümek" adıyla kitaplaştırmıştı. Orhan Yılmazkaya'nın da Kandil'de çekilmiş fotoğrafları, öldürülmesinden sonra gazetelerde yayınlandı. Kurucu genel başkanlığını Akın Birdal'ın yaptığı Sosyalis Devrim Partisi (SDP) de aynı çizginin tabelalı örgütü olarak kabul ediliyor. Bütün bu yapılar arasındaki ilişkilerin anlamı ne?

1 yorum:

  1. ..şu kadar kişi beğendi deniliyor ya, peki beğenmeyenler bunu nasıl gösteriyor??

    devrimci karargah sunulduğu şekliyle var ve ortaya çıkarılıyor mu yani? bu mudur?

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.