Olan biten

Türkiye'den Rojava'ya heyet


İmralı heyeti içinde de yer alan İdris Baluken ve Pervin Buldan'dan oluşan HDP heyeti Kandil'de KCK yetkilileriyle görüşmelerde bulundu. Görüşmeye Cemil Bayık, Duran Kalkan, Ali Haydar, Elif Pazarcık, Fatma Dersim, Delil Amed, Leyla Van (Günay Aslan'ın kardeşi) ile Kobani'den toplantıya katılmak için gelen Şahin Cilo yer aldı. Cilo, Rojava konusunda resmi görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye'den bir heyet geldiğini söyledi. Kandil cenahından ise müzakere sürecine dönük karamsar değerlendirmeler yapıldı.

İmralı heyetinin 4 Şubat 2015 tarihinde Abdullah Öcalan'la yaptığı görüşmede konuşulduğuna göre Şahin Cilo, Kobani'ye ilişkin bir takım açıklamalarda bulundu. Heyet'in aktarımında şu sözler yer aldı:

Heyet: "Biz oradayken Kobani henüz kurtarılmamıştı. Arkadaşlar orada bize en geç bir haftaya kadar kurtarılacağını söylemişti. Şu anda kurtarılmış durumda. Ayrıca KDP, PKK'nin ulusal ve uluslararası zeminde gelişimini hazmedemiyor. Şahin Arkadaş Rojava'ya ilişkin bir değerlendirme yaptı. Kısaca onu aktarayım. Kobani ve Afrin ile ilgili Rojava'ya Türkiye'den bir heyetin görüşme yapmak için gittiğini söyledi. Süreçle ilgili görüşme yapmaya geldiklerini söylemişler.

A. Öcalan: Resmi bir görüşme mi olmuş?

Heyet: Evet, resmi bir görüşme.

A. Öcalan: Ne konuşmuşlar?

P. Buldan: Koridor açma başta olmak üzere Afrin'e kapı sözü de verdiklerini fakat bunların hiçbirini yerine getirmediklerini, yapmadıklarını söyledi.

A. Öcalan: Hakan Bey ne diyor bu konuda, görüşmeyi teyit etti mi?

Heyet: Evet, teyit etti. Fakat biz Hakan Beye de verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyledik. Hakan Bey bunun bir sürecin başlangıcı olduğunu, bunun takibinin önemli sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Ayrıca Haseke'ye ilişkin verdiği bir bilgi var. Hasede'de Önderliğin uyardığı gibi rejim tarafından YPG'ye çok ciddi bir saldırı yapıldığını söyledi. "Fakat biz Önderliğin uyarıları doğrultusunda gerekli tedbirleri almıştık. O nedenle çok güçlü darbeledik. Bize ait yerleri almak istediler, fakat tersi oldu" dedi.

A. Öcalan: O saldırının arkasında İran var.

Heyet: Arkadaşlar da aynı şeyi söylediler. Haseke saldırısının arkasında İran'ın olduğunu fakat şu anda bir ateşkesin sağlandığını ifade ettiler.

A. Öcalan: Haseke'nin ne kadarı bizimkilerin elinde?

Heyet: Büyük bir kısmı. Birkaç mahalle dışında tamamı arkadaşların kontrolünde.

...

İdris Baluken: Kandil'den döndükten bir kaç gün sonra Hakan Fidan'la görüştük. Özetle aktarayım. Hasta tustaslar, Kobani koridorunun açılması, Rojava politikasının değişmesi, seçim barajı başta olmak üzere demokratikleşme paketleri konusunda hükümetin adım atması gerektiğini ifade ettik. Bizim gözlemimiz kendi kişisel görüşlerini aktardı. Siyasi iradeyi bağlayacak farklı şeyler ifade etmedi.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.