Olan biten

Ayşegül Tecimer

Kıbrıslı işadamı Asil Nadir'in eski eşi. 16 yaşındayken evlendiği Nadir'le iki kez evlenip ayrıldıktan sonra 20 yıllık evliliğini bitirmiş oldu. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. Tecimer, tarihi eserlere olan düşkünlüğüyle tanınıyordu. Tarihi eser kaçakçılığı suçundan hakkında kesinleşmiş hüküm bulunduğu için İnterpol darafından arandı. ABD'ye kaçtığı söylendi. Londra'da bulunduğu yolunda haberler çıktı. Dava zaman aşımına girmeden önce ve girdikten sonra gizlice Türkiye'ye gelip gittiği yolunda haberler çıktı. Bir takım tatil yörelerinde görüldü. 2004 yılında Datça'da tatil yaparken ona tesadüf eden Ertuğrul Özkök, önünden önünden geçip gittiğini yazdı. 2007 yılında arkadaşı Zeynep Garan'ın doğum günü kutlamasında, 2008 yılında Bodrum'da bir kulüpte üstsüz dansözlerle dansederken görüntülendi.

13 yıldır birlikte yaşadığı, kendisinden 25 yaş küçük mimar sevgilisi Mete Deniz'le Londra'da Türk Büyükelçiliğinde evlendi. 

Tarihi eserlerle döşenmiş evinde gazetecilere sayısız röportaj verdi. Hazreti Muhammed'in 18. göbekten torunu Ali Bin Muhammed tarafından ceylan derisi üzerine yazılan ve 1994 yılında Amasya Beyazıt Kütüphanesi'nden çalınan Kur'an-ı Kerim'i satmakla suçlandı. Kur'an, Tecimer'in Çengelköy'deki Sadullah Paşa Yalısı'nın bahçesinde, içinde bomba olabileceği şüphesiyle açılan paketin içinde bulundu.

Yalıda ayrıca, 335 parça tarihi eser bulundu. Duruşmalara bir kez katıldı. Nadir, 1997 yılında, Amasya Asliye Ceza Mahkemesi tarafından hakkında 4.5 yıl hapis kararı verilmeden sadece 100 dakika önce, Atatürk Havalimanı'ndan uçağa binerek Miami'ye uçtu.

Uzun soluklu kaçış
Hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılan Nadir, 1997'den sonra kırmızı bültenle tüm dünyada aranmaya başladı. Kararın verildiği gün yurtdışına kaçan Tecimer bu arada Amerika, İngiltere, Tunus ve Fas'ta yaşadı. Uzunca bir süre, Miami'de kız kardeşi Ceylan Tecimer'le birlikte kaldı. Tecimer'in Türkiye'den uzak kaldığı 4 yıl boyunca sağlık problemleri yaşadığı, Amerika'da damar tıkanıklığından yürümekte güçlük çektiği ve bu nedenle annesinin cenazesine katılmak için ülkesine geri dönemediği iddia edildi.

Türk polisinin uzun süre devam eden çalışmaları sonucu izi bulunan Ayşegül Tecimer, 15 Temmuz 2001'de Fas'ın Marakeş kentinde sevgilisi Hüseyin Mete Deniz'in evinde yakalandı. Tecimer'in üzerinde kimlik bulunamazken, Fas sınır kapılarında da giriş kaydı da bulunamadı. Tecimer, ilk sorgusunda sessiz kalma hakkını kullandı. İade amacıyla gözaltına alındı.

Türkiye'ye iadenin önüne geçmek için İşadamı Hüseyin Kazadi ile Marakeş'te anlaşmalı bir evlilik yaptı. Nikahın ardından Marakeş kadısı Kayıd Elyadi'ye ait Lhckouma isimli lüks villaya yerleşti.

Hakkındaki davalar
Tecimer hakkında halen iki dava bulunuyor. Üsküdar'daki Sadullah Paşa Yalısı'nda ve Anadoluhisarı'ndaki köşkünde bulunan envanter dışı 336 parça tarihi eseri polise satmaya kalkışmaktan yargılanıyordu. Bu arada Uşak'tan çalınan tarihi bir sütun başlığını bulundurmaktan da dava açılmıştı. Ancak bu eserler yurtdışına kaçırılmadığı için her iki dava af kapsamına girdi. Londra'ya kaçırılan Kur'an davasında ise mahkemeye ifade vermediği için 'gıyabında' karar verildi.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.