Olan biten

Nurullah Tevfik Ağansoy

Ülkücü itirafçı. İstanbul Mecidiyeköy bölgesinde faaliyet gösterdi. 1980 öncesinde aralarında Prof. Ümit Doğanay cinayetinin de bulunduğu 13 cinayete karıştı. Çuval cinayetlerinin açığa çıkmasına ve Alaattin Çakıcı'nın da suçlanmasına yol açan itirafları nedeniyle tahliye edildi. İtiraflarında MHP İl Başkanı Recep Öztürk döneminde Marksist öğretim üyelerinin fişlendiğini ve bunlardan Cavit Orhan Tütengil, Ümit Yaşar Doğanay ve Bedri Karafakioğlu'nun öldürüldüğünü söyledi.
Emlak Bankası eski Genel Müdürü Engin Civan'ın 19 Eylül 1994'te vurulmasına Çakıcı'yla birlikte karıştıktan sonra yurtdışına kaçtı. MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanı Yavuz Ataç'ın ekibindeki ülkücülerden olduğu ileri sür
üldü. Polis tarafındna aranırken Ankara Esenboğa Havalimanından Haluk Uçar'la birlikte Yavuz Ataç tarafından uçağa bindirildi. Ceplerinde MİT'in pasaportçusu Timur Hanoğlu tarafından hazırlanmış pasaportlar vardı ve Haluk Uçar 1957 İstanbul doğumlu İsmail Bozkurt adına hazırlanan bir pasaportu kullanıyordu. Almanya'nın Neuhaus sınır kapısında 30 Ağustos 1995'te yakalandı. 1 Kasım 1995'te ailesinden haber alamazsa iltica talebini geciktireceğini söyledi ve bundan devletin zarar göreceğini ileri sürdü. Ailesinden haber alamaması üzerine paniğe kapılarak verdiği ifadede MİT'le ilişkilerini ve bazı operasyonları anlattı. Alaattin Çakıcı ve Osman Nuri Van gibi isimlerle DeP'ten ayrılan milletvekillerinin 15 AĞustos 1994'te Belçika'da düzenleyecekleri basın toplantısının bombalanması hazırlığına karıştığı ileri sürüldü. (Aktüel, 371)


Türkiye'ye döndükten sonra polise ayrıntılı bilgiler verdi, Yavuz Ataç tarafından korunduğunu anlattı. Yine bu dönemde Alaattin Çakıcı'yla arası bozuldu, dava sürerken Çakıcı'nın adamı Fatih Bayata tarafından İstanbul Adliyesi'nde düzenlenen başarısız bir suikast girişiminden kurtuldu. 28 AĞustos 1996'da Bebek'teki Deniz Taksi adlı cafede uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Olayda Ağansoy dışında polis memuru Celal Babür ve Ayşegül Gülçin Balaban adlı vatandaş ve saldırganlardan Recep Çİçek öldü. Tanıklara göre Ağansoy olaydan önce Mey Restoran'da Mehmet Tatar, Caner Oktay ve Fehim Kaya'yla Kastamonu'daki bir ihaleyi konuşmak üzere buluştu. Çakıcı'nın 1988'de Selçuk Ural'ın kızıyla birlikte yakalanmasından sonra o gün Deniz Taksi'de bulunan Ural'ın Ağansoy'un yerini Çakıcı'ya bildiren isim olduğu ileri sürüldü. Öldürüldüğü tarihte askerde olması gerekirken itirafçılık yasasından yararlandığı için serbestçe dolaşmlası ve yanında Başbakan Tansu Çiller'in resmi korumaları olan polis memurlarının bulunması dikkat çekti. 

Ağansoy'un şoförü Ramazan Vurmaz, Ağansoy'un öldürüldüğü olayda saldırganların olay yerinde bulunan MİT tar
afından öldürüldüğünü ileri sürdü. (Ağansoy Dosyası/Susurluk Raporu/ Reis) Ömer Lütfü Topal, öldürülmeden hemen önce İnternational Hospital'de doğum yapan karısını ziyaretten dönmüştü. Ağansoy da aynı gün kalp spazmı teşhisiyle Internatiol Hospital'a kaldırılmıştı. Topal cinayeti zanlısı polisler de 25 Ağustos'ta İstanbul polisine gelen bir ihbar telefonu nedeniyle Ağansoy'un öldürüldüğü gün 28 Ağustos 1996'da gözaltına alınmıştı. Bu bağlantı nedeniyle polisleri ihbar edenin Ağansoy olduğu ileri sürüldü.

Ağansoy cinayetinden dolayı Çakıcı'nın adamları olan Adnan Çiçek, Kenan Ali Gürsel, cinayeti tasarladıkları için, Ferdi Heybet, Hasan Taşkın, Aydın Göker, Yener Üçüncü, olayda silah kullanan isimler oldukları için ve gıyabi tutuklu sanıklar Alaattin Çakıcı, Kamil Özkılıç ve Ahmet Atlılar yargılandılar. Ağansoy'un yanında bulunan Çiller'in koruma polislerinden Ferda Temel ve Ağansoy'un adamlarından Burak Çalışkan ve Ramazan Vurmaz da aynı davada kasten adam öldürmek suçlamasıyla yargılandılar. Susurluk kazasından sonra 11 Kasım 1994'te öldürülen Avukat Medet Serhat'ın olaydan yaralı kurtulan eşi Yurdanur Serhat saldırganı daha sonra telvizyonlarda yayınlanan görüntülerden teşhis ettiğini ve Tefik Ağansoy olduğuna emin olduunu söyledi. (Ülkede Gündem, 06.11.1997) Ağansoy'un eşi Hülya Ağansoy, 15 Eylül 1998'deki duruşmanın çıkışında gazetecilerin 'Alaattin Çakıcı, Tevfik Nurullah Ağansoy'un konuşmalarıyla bazı kesimleri rahatsız ettiği için öldürüldüğünü söylemiş. Bunlar kimler?' sorusuna 'Benim isim zikretmeme gerek yok. Onlar zaten biliniyorlar' karşılığını verdi. (AA 15.09.1998)

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.