Olan biten

Demirtaş: "Newroz referandum oldu"




Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 21 Mart'ta meydanlarda dile getirilen talebin, siyasi açılımın muhatabı konusunda bir referandum sonucu sayılması gerektiğini söyledi. Demirtaş,  açılım konusunda muhatap bulamamaktan yakınan Hükümete "Milyonlar, muhatap biziz, muhatap seçilmiş temsilcilerimizdir, muhatap kelepçeleyerek hapse attıklarınızdır dedi" diye konuştu. Demirtaş, "BDP elbette muhataptır ancak kalıcı barış için Sayın Öcalan'ın ve PKK'nin de diyalog ve müzakerenin bir parçası haline getirilmesi talebi bu Newroz'da, daha önce olmadığı kadar açık biçimde dile getirilmiştir. Newroz, çözüm referandumu olmuştur. Referandumun sonuçları hükümetin dikkate alması gereken yol haritası niteliğindedir." dedi. 

Partisinin grup toplantısında konuşan Demirtaş, şunları söyledi: "Newroz halkımızın barışçıl çözüme de demokratik direnişe de aynı derecede hazır olduğunu gösterdi. Milyonlarca insan, ortaya koyduğu iradeyle muhataplık tartışmasını bitirdi. Görmeyen gözlere, duymayan kulaklara, ısrarla üç maymunu oynayan devlete ve hükümete şunu söylüyoruz: Ya bu halkın taleplerini dikkate alacaksınız ya da bu halk sel gibi coşup, sizi ve sizin gibi tüm engelleri aşarak eşit ve özgür yurttaşlığına kavuşacaktır. Bu gerçek artık 21 Mart 2010 tarihinden itibaren net olarak bilinmelidir."

Demokratik açılımı bir kenara bırakarak tasfiye politikası yürüten, halkların muhataplarını kelepçeleyerek içeriye atan, ardından da muhatap bulamadığından şikayet eden hükümeti Newroz'un siyasi mesajına eğilmeye çağıran Demirtaş, "Alanlardaki milyonlar, demokrasi için, barış için, çözüm için çok önemli bir siyasal irade ortaya koymuştur. Halkımız, çözümün yolunu da muhatabı da bizzat göstermiştir. Kürtlersiz ve onların temsilcilerinin muhatap alınmayacağı bir sürecin çözüm olamayacağını meydanlar bir kez daha açık ve net olarak ortaya koymuştur. Kürt halkı, "Sorunu benimle, benim siyasi irademi muhatap alarak çözmek zorundasın" mesajını hiç bir dönemde olmadığı kadar açık biçimde ifade etmiştir." dedi.

Demirtaş'ın konuşmasının önemli bölümleri şöyle:

"Hükümete buradan tekrar sesleniyorum: 17 Mart'tan 21 Mart'a kadar milyonlarca insanın ortaya koyduğu iradeyi görmek zorundasınız. "Muhatap bulamıyoruz" diyen hükümetin bu sese iyi kulak vermesi gerekir. Artık hiç bir hükümet yetkilisinin muhatapsızlıktan dert yanmasının inandırıcılığı kalmamıştır. Meydanlar, "Muhatap arıyorsanız işte muhatap biziz. Seçilmişlerimizdir, kelepçelediğiniz tutukladığınız temsilcilerimizdir, BDP'dir" demiştir. Başbakanın "Başka muhataplar gösteriyorlar, intihar ediyorlar. Kendilerini hiçleştiriyorlar' şeklindeki partimizi işaret eden söyleminin altının ne kadar boş olduğu bu Newroz'da ortaya çıkmıştır. BDP elbette muhataptır, ancak kalıcı barış için Sayın Öcalan'ın ve PKK'nin de diyalog ve müzakerenin bir parçası haline getirilmesi talebi daha önce olmadığı kadar bu Newroz'da meydanlarda dile getirilmiştir. Bu saatten sonra bu talepleri yok saymak mı hiçleşmektir, yoksa halkın yoksa bu talepleri dile getirmek mi hiçleşmektir?"

Savrulan hükümet BDP'yi kendi batağına çekmeye çalışıyor

"Asıl ahlaksızlık, asıl hiçleşme, asıl halkı görmezden gelme, işte bu talepleri dile getirmekten çekinmektir. Sayın Başbakan içine düştüğü duruma BDP'yi de çekmeye çalışmaktadır. Aslolan halkın kendisidir. Seçilmişlerin görevi halkın beklentilerini dile getirmektir. Milliyetçi-militer bir yapıyla uzlaşarak yürüyenler ve bunu dayatanlar, manipülatif bir söylemle BDP'yi de kendi yanlarına çekmeye çalışıyorlar."

"Çözüm için asıl, muktedir, kendinde, barıştan yana bir muhatap bulamayan biziz. Bugüne kadar taleplerimizle, beklentilerimizde aktif siyasi tavrımız ve demokratik muhalefetimizle sürekli barış arıyor olmamıza ve parlamentoda bunun pratiğini sergiliyor olmamıza rağmen, bugün itibariyle bile karşımızda çözümden yana, bu talepleri karşılayacak ciddi bir muhatap, ciddi bir iktidar anlayışı bulabilmiş değiliz. Muhataplık sorunu varsa, iktidarın tavrından kaynaklanan bir sorundur."

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.