Olan biten

Avni Musullulu

Sarı Avni lakabıyla da bilinen, Yaşar Avni Musullulu. Atilla Öksüz adını da kulandı.Karadurmuş olan soyadını 1980 öncesinde Musullulu olarak değiştirdi ve Bulgaristan'a kaçtı. Türkiye'deki kaçakçılık işlerinin en büyük isimlerinden biri. İtalyan Mafyası ile ilişki içindeydi. 1985'te Pizza Cannection adıyla BD ve İtalya'da yapılan operasyonlarda ortaya çıkan şebekede önemli bir yeri olduğu anlaşıldı. Musullulu'nun sağladığı 7 ton baz morfinden elde edilen eroin, New York'ta pizza lokantaları işleten İtalyan mafyası tarafından pazarlanmıştı. Adı İran-Kontra skandalına da karıştı. Birinci MİT Raporunda adı sık sık anılan Musullulu, daha sonra Altınoluk'a yerleşti. Basından ve polisten gizlenmeyi başaran Musullulu 5 Kasım 1998'de Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesine bağlı polisler tarafından yakalandı. 6 Mayıs 1999'da 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptrıldı . 
Bu organizasyonda para aklama işlerinin Avni Musullulu tarafından yönetildiği ve özellikle BCCI'ı kullanarak 1982'den 1985 yılına kadar yaklaşık 1.5 milyar dolarlık kara para akladığı, bu paraların bir bölümünün Türkiye'ye kaçak altın olarak sokulduğu ileri sürüldü. 


(Hürriyet, 13.11.1988) 


Sarı Avni'nin ortağı Hacı Mirza'ydı. Pizza Connection'dan sonra Hacı Mirza'nın elinde kalan 600 kilo eroinin İranlı resmi görevliler tarafından verildiğinin ortaya çıkması, İran-Contra skandalına ve Magaryan Kardeşlere kadar ulaşan bir zinciri de açığa çıkardı. Olaydaki bağlantılar Lübnanlı Banker Muhammed Şekerci ve İsviçre Adalet bakanı Elizabeth Koppun Şekercilerle birlikte çalışan eşine kadar ulaştı. Alman Güvenlik birimlerinin Türk mafyasına ilişkin raporunda Yaşar Musullulu adına düzenlenmiş sahte pasaportla gezdiği ileri sürüldü. The New York Times muhabiri Ralph Blumenthal'in "Sicilyalıların Son Günleri: Mafya ile Savaş" adını taşıyan kitabında Sarı Avni'nin Sicilyalı eroin üreticilerine baz morfin sağlayan Türk armatör olduğu, Pakistan'dan sağladığı baz morfini Akdeniz'de gemilerle Sicilyalılara aktardığı ileri sürüldü. 

(Hürriyet 29.22.2988) 


Sarı Avni'nin adı ilk MİT raporunda sık olarak geçti. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Milli Güvenlik Konseyi Üyesi Tahsin Şahinkaya ile ilişkisinden söz ediliyordu. Rapora göre Selahattin Delidere isimli bir uyuşturucu kaçakçısının ifadesinde Sarı Avni'nin Şahinkaya'ya yıurtdışında bir villa aldığı ileri sürülüyordu. 


(1. MİT Raporu)

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.