Olan biten

PKK'yla temas kronolojisi

Enis Berberoğlu'nun Özgür Gündem Gazetesi'ne dayanarak bildirdiğine göre devletin ilk kurumsal teması 1997 Nisan ayında Hollanda'nın Arnheim Kenti'nde bir otel odasında kuruldu. PKK, biri muhtemelen Kani Yılmaz, iki kişi tarafından temsil edildi. 

Görüşmenin ardından 14 Mayıs'ta büyük Güney Kürdistan (Irak) operasyonu başlatıldı ve diyalog geçici olarak kesildi. 

30 Temmuz 1998 günü Bayrampaşa'daki PKK'lılara "Ateşkes isteniyor" haberi ulaştırıldı. Bu süreçte Apo ile bizzat görüşülebileceği umudu bile verildi. Bir aracı, PKK'ya Türk tarafının iyi niyetini kanıtlamak amacıyla Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Mehmet Ağar'ın oğlunun düğününe gitmesine izin vermediğini iletti. Apo yine inandı ve önceden kararlaştırılan tarihte, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde tek taraflı ateşkes ilan etti. 

1 Ekim 1998 tarihinde Orgeneral Hasan Kundaçkı ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Apo'yu barındırdığı için Şam'a sert ifadelerde yüklendi ve savaş seçeneğinden güçlü biçimde sözedilmeye başlandı. 

9 Ekim 1998'de kendisine yönelik gerçekleştirilen suikast girişimini İtalya'ya kaçtıktan sonra Özgür Politika'ya açıkladı. ‘‘9 Ekim'de bombalama olacak. Ama olabilmesi için, gerçekten nokta ve saat gerekiyor. Gerçekten o saatte, nerede olabileceğimizi bazı dostlara söyledik. Ve o dostlar, şimdi kuşkulanıyorum demeyeceğim ama araştıracağız, o saatte bir sözü yerine getirmek durumundaydılar. O sözü yerine getirmedikleri gibi, işte filan saatte, ki saat de bizim için belli. Mutlaka şöyle sonuçlanabilecek bir hareket tarzı içinde olacaksın. Ben bunu kabul etmedim tabii. Kabul edilemez filan tartışması içinde, biz mekánımızı ve tabii bu mekána bağlı olarak zamanı, anladıkları gibi, bekledikleri gibi değil de, başka türlü gerçekleştirdik. Bu bir şanstı, bir tesadüftü veya bir tercihti, pek o kadar önemli değil.''

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.