Olan biten

Altay Tokat

Altay Tokat, Harp Okulu'ndan 1960'ta mezun oldu. Dönemin hükümetine karşı Ankara-Kızılay'da gerçekleştirilen Harbiye yürüyüşünün önde gelen öğrencilerindendi. 1987'de Tuğgeneral oldu ve Hakkâri Dağ Komando Tugayı Komutanlığı'na, 1989'da Kara Kuvvetleri Teşkilat Daire Başkanlığı'na atandı. İki yıl sonra birinci sıradan tümgeneral olunca, Kara Kuvvetleri Harekât Başkanlığı'nda görev yaptı. 1993'te Etimesgut'taki Zırhlı Birlikler Tümen Komutanlığı'na geldi. İki yıl bu görevi yapan Tokat, 1995'te Diyarbakır Asayiş Kolordu Komutanlığı'na atandı.
1997'de Kuzey Irak'a yapılan en kapsamlı harekâtlardan olan 'Çekiç Harekâtı'nı yönetti. 1997-98 döneminde Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı olarak görev yaptıktan sonra, bir yıl da Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı yaptı. 1999'da sürpriz şekilde emekli edildi. Erken emekliliğini eski Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'e yakınlığına bağlayan Tokat, Milliyetçi Hareket Partisi'ne katıldı ve MYK üyesi oldu.

Soruşturmaya adı karıştı
Tokat, 1998'de Amerikalı subaylara terörle mücadele konferansı vermesiyle gündeme gelmişti. Orduda, 'Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Liyakat Madalyası' verilen ilk komutanlardan olan Tokat, 'Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası' ile 'Üstün Başarı Madalyası'nın da sahibi. Tokat'ın adı, 7.5 trilyon liralık akaryakıt kaçakçılığına ilişkin soruşturmada da geçmişti. Kurucular İnşaat Turizm A.Ş.'ye yönelik Kocaeli polisince gerçekleştirilen operasyonda, Esat Kurucu tarafından Tokat, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Albayrak ve Gümrük Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Hüsnü Güler'e yapılan havale dekontları ele geçirilmişti.
Tokat'ın, 2002'de, dönemin Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun görev süresinin uzatılmasına ilişkin kararı veto etmesini sağladığı öne sürülmüştü. Danışmanı olduğu Bahçeli'nin, Kıvrıkoğlu'nun görev süresine ilişkin kararı imzalamamasında etkili olduğu iddia edilen Tokat'ın Orgeneral Hilmi Özkök'ün önünü açtığı yorumları yapılmıştı. Kıvrıkoğlu bir yıl daha kalsa Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na o yılki Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman atanacaktı. Yalman böylece 2003'te Genelkurmay Başkanı olacaktı.

Radikal 28 07 2006

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.