Olan biten

Ross Wilson

Büyükelçi Ross Wilson’ın Özgeçmişi:

Ross Wilson, 28 Ekim 2005 tarihinde Başkan George W. Bush tarafından Amerika’nın Türkiye Büyükelçiliğine aday gösterilmiştir. Kasım ayında ABD Senatosu tarafından adaylığı onaylanan Wilson, 8 Aralık'ta Türkiye Cumhurbaşkanı Sezer’e güven mektubunu sunmuştur.
Büyükelçi Wilson, Amerikan Dışişleri’nin Kıdemli Müşavir unvanlı bir üyesi olarak Bakanlıkta ve yurtdışındaki Amerikan misyonlarında 27 yıldan beri görev yapmaktadır.  Türkiye’ye gelmeden önce, Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert B. Zoellick’in Yönetici Asistanı ve Personel Şefi olarak görev yapmış, Bakan Yardımcısı’na Amerikan dış politikasında yer alan bütün konular hakkında politika ve personel desteği sağlamıştır. Haziran 2003 ve Şubat 2005 tarihleri arasında, ABD Ticaret Temsilcisi ofisinde Amerika Serbest Ticaret Bölgesi (FTAA) girişimi için, ABD hükümetinin bu ticaret görüşmeleri sırasındaki müzakere pozisyon ve stratejilerini geliştiren, koordine eden ve uygulayan Kıdemli ABD Müzakerecisi olarak görev yapmıştır. Bu görevinden önce, 2000 ve 2003 yılları arasında Amerika’nın Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak görev yapmıştır.
Büyükelçi Wilson, 1997–2000 yılları arasında Serbest Büyükelçi Başvekili ve Dışişleri Bakanı’nın eski Sovyetler Birliği’nin Yeni Bağımsız Devletlerinden sorumlu Özel Danışmanı görevlerinde bulunmuştur.   1992–1994 yılları arasında Dışişleri Bakanlığında Yönetici Sekreter Yardımcısı olarak Dışişleri Bakanları Baker, Eagleburger ve Christopher için çalışmıştır. 1990–92 yılları arasında Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Zoellick Bakanlığı Danışmanı olarak görev yapmıştır. Kariyerinin erken dönemlerinde de Dışişleri Bakanlığı’nın Sovyetler Birliği ve Mısır’la ilişkiler ofislerinde çalışmıştır. Büyükelçi Wilson ayrıca Avustralya’nın Melbourne şehrindeki Amerikan Başkonsolosluğunda (1995–97), iki kez Moskova’daki Amerikan Büyükelçiliğinde (1980–1982 ve 1987–1990) ve Prag’daki Amerikan Büyükelçiliğinde (1985–87) görev yapmıştır. .
1955 yılında Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis şehrinde doğan Büyükelçi Wilson, lisans eğitimini 1977 yılında Minnesota Üniversitesi’nde tamamlamış, 1979 yılında Columbia Üniversitesi’nden, 1995’te ise Amerikan Ulusal Harp Okulu’ndan yüksek lisans diploması almıştır.  Başkanlık Üstün Hizmet Ödülü (2005), Azerbaycan Onur Rütbesi (2003) ve çok sayıda Dışişleri Bakanlığı ödülünün sahibidir.  Büyükelçi Wilson, kendisi de Dışişleri Bakanlığı diplomatı olan Margo Squire ile evlidir.  Çiftin iki oğlu vardır.
Eylül 2006

(Elçiliğin web sayfasından)

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.