Olan biten

Robert Gates



Başkan Bush tarafından Donald Rumsfeld'in istifasıyla boşalan Savunma Bakanlığı'na aday gösterilen CIA eski başkanlarından Robert Gates, altı farklı başkanla çalışmış bir yüksek bürokrat ve Bush ailesinin yakın dostu. 

1991 ile 1993 arasında CIA Başkanlığı görevini yürüten GAtes'in adı, 1980'lerde İran-Kontra skandalına karışmıştı. İran-Kontra skandalında, Amerikalı yetkililerin İran'a kendi koydukları ambargoya rağmen gizlice silah sattıkları ve elde edilen gelirle Nikaragua'daki Sandinista rejimine karşı savaşan konrt-gerillaya destek sağladıkları ortaya çıkmıştı. Gates aslında CIA Başkanlığı için çok daha önceki yıllarda adı geçmiş biri. İran-kontra skandalında adının geçmesi, senatodan onay alamayacağı endişelerine yol açmış ve başkanlığını geciktirmişti. Gates, Teksas'da bir üniversitenin rektörlüğünü de yapıyordu. 2005 yılında Bush yönetimi, yeni oluşturulan ulusal İstihbarat Örgütü'nün ilk başkanı olmasını teklif ettiğinde Gates tarafından geri çevrilmişti. Bush Gates'i ikinci kez göreve çağırarak Savunma Bakanlığını üstlenmesini istedi. Atama, Demokratlar tarafından da olumlu karşılanmıştı. 

1943 yılında Kansas/Wichita'da dogdu ve 1966 yılında CIA'in bunyesine dahil oldu. 1974-79 yılları arasında Beyazsaray Ulusal Guvenlik elemanı oldu ve daha sonrasında baba Bush'un guvenlik danışmanı olarak görev yaptı. 

Bu gorevinden sonra CIA başkanlığı yolu açıldı. 

Kasım ayı başında Kongre yenileme seçimlerinin ardından istifa eden Savunma Bakanı Donald Rumsfeld`in yerini alacak olan Robert Gates bugün Senato`daki .

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.