Olan biten

Behçet Cantürk

Kürt Kökenli Uyuşturucu Kaçakçısı, Özgür Gündem gazetesi sahibi Kürt işadamı. 


Adının Tansu Çiller tarafından telaffuz edilen PKK'ya yardım eden işadamları listesinde olduğu ileri sürüldü. 13 Ocak 1994'te faili meçhul cinayete kurban gitti. 


(1950 Diyarbakır-1994 İstanbul) 


Cantürk'ün babası Kürt, annesi ise Ermeni asıllıydı (Hatun Demirciyan). 1975 yılından itibaren bazı kaçakçıların faaliyetlerine ortak oldu. 1975 yılında Türkiye Komünist Partisi'nin denetimindeki İlerici Gençlik Derneği'ni(İGD) tertiplediği Diyarbakır Lice protesto yürüyüşünün organize etti ve derneğe para yardımında bulundu. Aynı yıl askere gitmemek amacıyla rüşvet vererek Konya Askeri Hastanesi'nden çürük raporu aldı. 


1977 yılında silah kaçakçılığına başladı. 1978 sonlarında Devrimci Doğu Kültür Dernekleri'ne (DDKD) üye oldu, Aynı tarihte, DDKD'yi maddi yönden kuvvetlendirmek amacıyla silah, mühimmat, uyuşturucu madde ve gümrük kaçakçılığına başladı. 1979 yılında Bulgaristan'dan kaçak olarak PKK'ye silah getirdi. 1981 yılında, illegal olarak Suriye'ye gitti ve ASALA üyeleriyle, ASALA DDKD işbirliği ile uyuşturucu madde kaçakçılığı faaliyetlerini birlikte organize etme kararı aldı.


Beco lakabıyla tanınıyordu. Küçük yaştan itibaren çeşitli olaylara karıştığı için cezaevine girip çıktı. Aşiret kavgasında bir kişiyi öldürmek ve iki kişiyi yaralamaktan aranırken 1971 yılında teslim oldu, 1974 affından yararlanarak dışarı çıktı. İranlı bazmorfin kaçakçıları ve Sarı Avni ile kurduğu ilişkilerle çeşitli uyuşturucu ve silah işleri yaptı. 1984 yılındaki Babalar Operasyonunda gözaltına alındı, işkence altında verdiği ifadelerle ASALA ile bağlantısını itiraf ettiği ileri sürüldü. KUK'a para yardımı yapmakla suçlandı. PKK'ya yardım ettiği gerekçesiyle devlet tarafından ölüm listesine alındığı ileri sürüldü. 15 Ocak 1994 tarihinde şöförü Recep Kuzucu ile birlikte Sapanca'da ölü bulundu. (KSR / MİT-2 / SSTUT/ MİT-3 / BCA )


Eşini ve oğlunu Lice depreminde kaybettiğinde ise 25 yaşındaydı... Otobüs firması ve oteller satın aldı. Karadeniz mafyasıyla işbirliği onu silah kaçakçılığına götürdü. Müteahhitlik devlet ihalelerinin kapısını araladı.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.