Olan biten

Şenkal Atasagun

MİT Müsteşarı
Mesut Yılmaz'ın Başbakanlığı döneminde MGK'da saglanan mutabakata göre, MİT'in kıdemli isimlerinden, 31 yıllık istihbaratci Senkal Atasagun teskilatın başına getirildi. Bruksel gibi dıs merkezlerde görev yapmış ve bir kontrespiyonaj (istihbarata karşı koyma) uzmanı olan Atasagun, 1997 sonlarında Londra'ya dış göreve gönderilmeden önce MİT'in Operasyon Başkanı olarak görev yapıyordu. Böylece, 1967 yılında askerliğini yedek subay olarak yaptıktan sonra en alt kademede MİT'te göreve başlayıp Operasyon Başkanlığı'na kadar yükselen bir isim MİT'in tarihinde ilk kez Müsteşarlık koltuğuna oturdu. General oğlu. Süleyman Demirel ile uzaktan akrabalığı var.

Ankara Bölge Başkanı olduktan sonra, Tarık Ümit'in hakkında faili meçhul cinayetleri kullanarak mafya mensuplarından ve bazı İranlı mültecilerden tehdit yoluyla para aldığını rapor etmesinden sonra İstanbul'daki görevinden uzaklaştırılmasına karar verilen MİT mensubu Mardinli İbrahim'i yanına aldırdığı Mehmet Eymür'ün atin.org adresli sitesinde yazıldı. Yazıda, Atasagun'un Operasyon Başkanlığına geçmesinin ardından İbrahim'i PKK ile ilgili faaliyetleri izlemekle görevlendirdiğinden de sözediliyor.

Onun önerisiyle Mehmet Eymür'ün Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü'ne müşavir olarak atanmasından bir süre önce 22 Ağustos 1998 tarihinde Janset Eymür hesabından bazı gazetelere gönderilen e-mail'de Yavuz Ataç'ı Alaattin Çakıcı ile birlikte yurtdışı operasyonlarına gönderdiği iddia edildi.

Atasagun'un MİT üzerine hacimli bir kitap yayınlayan Ergenekon sanığı Tuncay Özkan'ın en önemli kaynağı olduğu iddia edildi. "Bir Gizli Servisin Tarihi" başlıklı kitabın yazılması aşamasında ikilinin birlikte mesai yaptığı, kitabın bazı bölümlerine, Atasagun'un şahsi fikirlerinin yansıdığı, Eymür tarafından ileri sürüldü.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.