Olan biten

Kürt Baharı

BDP'nin desteklediği 12 bağımsız adayın YSK tarafından veto edilmesinin ardından Kürt illerinde yer yerinden oynuyor. Başta KCK davasının 21. duruşmasının görüldüğü Diyarbakır olmak üzere, Van, Hakkari, Batman, Bitlis, Cizre, Nusaybin ve Yüksekova'da kepenkler kapandı, barış çadırları protestoların yığınağı haline getirildi. KCK ve BDP cephesinden yapılan protesto çağrıları İzmir ve İstanbul'da da karşılık buldu.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ardından CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Meclisi olağanüstü toplanmaya çağırdı. Seçimlerin ertelenmesi, seçim barajının yeniden ele alınması Kılıçdaroğlu'nun gündem önerileri arasında.

YSK kararının KCK davasında 21. oturum gününe rastlaması, protestoların içeriğinin seçimleri de aşan bir çerçeye oturmasına ve Tunus, Mısır ve Cezayir'de yaşanan türden manzaraların ortaya çıkmasına yol açtı. Diyarbakır Adliyesi'nde görülen KCK davasında mahkemenin tutuklu Kürt siyasetçilerin Kürtçe olduğu gerekçesiyle yazılı savunmalarını reddederek iade etmesi üzerine sanık avukatları topluca davadan çekildiklerini açıkladılar. Kararın bugünkü duruşmaya ilişkin olduğunu açıklayan avukatların Adliye önünde kısa süreli bir oturma eylemi yaptıktan sonra, önümüzdeki döneme yönelik alınacak kararı görüşmek üzere Diyarbakır Barosu'nda toplandılar.

Sadece Kürtçe savunma yapmalarına izin verilmediği için iki yıldır tutuklu bulunan sanıklar için mahkeme gruplar halinde yargılama uyguluyor. Sanıklardan hangilerinin ve kaç tanesinin duruşmaya getirileceğini duruşma başladığında öğrenebildiklerini söyleyen sanık avukatlarından Cihat Aydın, "Soruşturma aşaması gizliydi ama burada yargılama da neredeyse gizli yapılıyor. Artık bıçak kemiğe dayandı. Hukuksuzluğun bu kadarına katlanmak onur kırıcı bir mesele haline geldi. Mahkeme hukuksuzluğunu bizim üzerimizden yürütüyor. Orada oturduğumuz sürece bu hukuksuzluk devam edecek. Bütün girişimlerimiz sonuçsuz kaldı. 21. duruşmaya gelene kadar yaşananlar gösterdi ki bu mahkeme bu yargılamayı yapma selahiyetine sahip değil. Bu günkü duruşmadan topluca çekilme kararı aldık. Bundan sonrası için mahkemenin takınacağı tutuma bakarak daha kalıcı bir karar alacağız" dedi.

Mahkemenin tutumunu Kürtlerin her alanda karşılaştıkları adaletsizliklerin sıradan bir örneği olarak niteleyen BDP Eş GenelBaşkanı Selahattin Demirtaş da, "Dava artık esprisini kaybetti. Bu mahkeme binasında boş işlerle uğraşılıyor. Burada yargılama değil infaz yapılıyor. Adliye tabelası kaldırılıp yerine "Cezaevi" tabelasının asılması isabetli olur. Ortada bir yargılama yok. Esir alma var. Biz bu esaretin bitmesini istiyoruz." dedi.

YSK kararının ardından yaşanan gelişmelerden hükümeti sorumlu tutan Demirtaş, "Birileri Türkiye'yi adım adım savaşa sürüklemek istiyor. Bunun hisaplarının nerede yapıldığını bilmiyoruz ama bir hesap yapıldığından da şüphe duymuyoruz. Türkiye'de vicdanı olan herkesi, bu barışa karşı kurulmuş komplaya karşı çıkmaya çağırıyoruz. Herkes buna sesini yükseltmelidir. AKP Hükümeti bütün bu olup bitenlerin tek sorumlusudur. Darbelerle hesaplaşıyoruz diye diye en büyük darbeci haline gelmişlerdir. Türkiye tarihinin en büyük darbesi, AKP'den gelmiştir" diye konuştu.

KCK Yürütme Komitesi, Kürdistan Halk İnisiyatifi çeşitli kitle örgütleri açıklamalar yayınlayarak herkesi sokaklara çıkmaya ve protestolara destek vermeye çağırdı.

Öğle saatleri itibariyle Kürt illerinden ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadıkları merkezlerden alınan haberler şöyle:


Diyarbakır

İlk gösteriler, kararın duyulmasından sonra dün akşam saatlerinde başladı. Bugün KCK davasının görüldüğü Adliye önünde toplanan göstericiler, buradan Büyükşehir Belediyesi'ne yürüdü. Belediye Binası önünde toplanan kalabalığa polis iki kez müdahele etti. Polis göz yaşartıcı bomba ve renklendirilmiş tazyikli su kullandı. Göstericlerin havai fişek ve motolof kokteyliyle karşılık verdiği haber veriliyor. Polisten gerçek mermilerle ateş edildiği yönünde ve bu ateş sonucu yaralananların olduğu yönünde iddialar ortaya atıldı. Gazdan etkilenen çok sayıda kişinin hastanelere kaldırıldığı bildirildi. Polisin Adliye önündeki kalabalığa da müdahale ettiği haber veriliyor. Gelen haberlere göre duruşmaya ara verildiği sırada savunmaların reddedildiğini duyarak yürüyüşe geçen kitleye polisin tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti. Adliyenin önü bir anda savaş alanına döndü. Binlerce kişi ara sokaklara dağılarak polisle çatışmaya başladı.

Van

BDP yöneticilerinin açıklamaları doğrultusunda göstericiler yürüyüşler düzenledi. Yürüyüş sonunda düzenlenen basın açıklaması sırasında gerginlik yaşandı. Polis, Demokratik Çözüm Çadırına yönelik operasyon düzenleyerek yüzlerce göstericiyi gözaltına aldı. Operasyonlara panzerli ekiplerin Çevik Kuvvet'in katıldığı bildiriliyor. Doğrulanmamış bir habere göre, jandarma birlikleri de kent merkezine sevkedildi.  

Yüksekova

Sabah saatlerinden itibaren kepenkler kapatıldı. Göstericiler Musa Anter Kültür Parkı'nda kurulan Demokratik Çözüm Çadırı'nda bir araya geldi. Buradan toplu halde sloganlar atılarak çarşıya yüründü. Beş dakika süren bir oturma eylemi yapıldı. Eski Cezayir Kavşağı'nda sürekli oturma kararı alındı. Barikatlar oluşturuldu. BDP yöneticileri göstericileri yürüme kararından vazgeçirmeye çalıştı. Polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesine, taşlar ve molotof kokteyliyle karşılık verildi. Gözüne gaz bombası isabet eden 18 yaşındaki bir göstericiyle birlikte, kalp krizi geçiren yaşlı bir kadının hastaneye kaldırıldığı haber veriliyor. Olaylar sırasında polisin evlere de gaz bombası attığı yönünde iddialar var.

Hakkari

Demokratik Çözüm Çadırı'ndan Belediye önüne kadar yapılması planlanan yürüyüş Polis ablukasıyla engellendi. YSK'nın veto ettiği isimler arasında bulunan Sami Yıldız, memnu hakların iade edildiğini gösteren belgeyle birlikte il seçim kuruluna itirazda bulundu. Yıldız, 2004-2009 yılları arasında Yüksekova Belediye Başkanlığı yapmıştı.

Batman

Binlerce insanın Demokratik Çözüm Çadırı etrafında toplandığı bildiriliyor. Bağımsız adaylardan Bengi Yıldız ve Ayla Akat, göstericilere hitaben konuşmalar yaptı. BDP Binası önünde yapılan basın açıklamasının ardından yer yer sokak çatışmalarının yaşandığı haber veriliyor.

Siirt

Göstericiler ana caddeler on dakikalığına trafiğe kapattı. BDP İl Başkanı Faruk Sağlam, YSK kararının geri çekilmesine ve Kürt halkanının temsilcilerinin adaylıklarının kabul edilmesine kadar sokakları terketmeyeceklerini açıkladı. Demokratik Çözüm Çadır'ındaki bekleyiş sürüyor.

Cizre

İki gündür süren olaylar, BDP binasına yapılan saldırı üzerine başlamıştı. Saldırıyla ilişkili olarak gözaltına alınan 26 kişiden 25'i serbest bırakıldı. 1 kişi nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. YSK kararının ardından Çözüm Çadırı'nda toplanan protestocular, adliye önünde oturma eylemi yaptı.

Nusaybin

Kültür Merkezi önünde kurulan Demokratik Çözüm Çadırında toplanan kalabalığın yürüyüş girişimi polis müdahalesiyle engellendi. Polis göz yaşatıcı bomba ve tazyikli su kullandı. Gazdan etkilenen çok sayıda kişinin hastanelere kaldırıldığı bildiriliyor.

Mersin

Binlerce kişi dün akşam saatlerinden itibaren Demokratik Çözüm Çadırlarına akın etti. gösterilerde ses bombası kullanıldığı, ses bombası elinde patlayan bir göstericinin yaralandığı haber veriliyor. Gösterilere adı yasaklılar listesinde yer alan Ertuğrul Kürkçü de destek veriyor. Kürkçü'nün göstericilere hitaben bir konuşma yaptığı bildiriliyor.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.