Olan biten

Kürtler ayağa kalktı

YSK'nın veto kararı Kürt illerini ayağa kaldırdı. Akşam saatlerinde Van, Batman ve Diyarbakır'da sokağa çıkan Kürtler AKP örgüt binalarına akıyor. Roj TV, veto kararının duyulmasından sonra Diyarbakır'da binlerce insanın BDP il binası önünde toplandığını haber veriyor. TV'nin Diyarbakır'dan Diyarbakır'daki muhabirine dayanarak bildirdiğine göre toplu halde AKP il binasına doğru yürüyen göstericiler burada polisin müdahelesiyle karşılaştı. Muhabir, müdahele üzerine çıkan çatışmaların ara sokaklara yayılarak sürdüğünü haber veriyor.

Televizyonun Batman ve Van muhabirlerinden de Barış Çadırlarında toplanan kalabalık göstericilerin tepkisinin AKP örgüt binalarına yöneldiği yönünde haberler geliyor.

YSK'dan çıkan veto kararı üzerine üzerine Diyarbakır'da olağanüstü toplanan parti yönetimi seçimlerden çekilmek dahil çeşitli seçenekleri ele alıyor. Toplantıya katılanlar adına Roj TV'ye açıklamalarda bulunan Parti Meclisi üyesi ve Mardin Milletvekili Emine Ayna kısa bir değerlendirme yaptıklarını, seçime yönelik kararlaştırılacak tutumun en kısa zamanda duyurulacağını söyledi. Ayna, "Bu tamamen siyasi bir darbedir. Hukukla uzaktan yakından ilgisi yoktur. AKP tamamen işin içindedir. Önümüzdeki dönemde de hükümeti kuracak bir çoğunluk elde edebilirse, AKP'nin Çiller'in yolundan gitmeye karar verdiği anlaşılıyor. Siyasi çözüm mekanizmalarını devre dışı bırakarak bunun ilk adımını atmış oldular. Böyle bir uygulamanın onlardan bağımsız alınabilmesinin mümkün olmadığını gayet iyi biliyoruz. insanlar aşırı tepkili durumda. Her yerden, "Kürt halkının önü siyaseten kapatılacaksa AKP de bölgede seçime giremeyecek" sesleri yükseliyor. AKP planlarını yaparken, bu noktayı da hesaba katmalı" diye konuştu.

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, Kürt siyaseti için bu karara yönelik her türlü direnişin meşru sayılacağını söylerken, ittifakın İstanbul bağımsız adayı Süreyya Sırrı Önder ise karara yönlik tepkisini, "Fırınlara da söylesinler, kürtler için ekmek çıkmasın" diyerek gösterdi.

YSK kararının ardından KCK davasının yarın Diyarbakır'da yapılacak duruşması daha kritik bir anlam kazandı. KCK Yürütme Konseyi Başkanı sıfatıyla bir açıklama yapan Murat Karayılan bütün Kürtleri yarınki ve demokrat kuruluşları tepki göstermek üzere sokağa çıkmaya çağırdı.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.