Olan biten

Egebank

Egebank
Egebank soruşturması, bankanın yeni yönetiminin İstanbul DGM Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusuyla başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu da, Ankara DGM Başsavcılığı'na şikayet dilekçesi verdi. Yahya Murat Demirel ile cezaevinde evlendiği eşi Ayşenur Esenler'in de aralarında bulunduğu 19 kişiyi tutuklayan Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, Egebank'taki usulsüzlüklere ilişkin yürüttüğü hazırlık soruşturması dosyasını, yet
kisizlik kararı vererek, aynı yönde soruşturma yürüten İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Davanın görüleceği mahkemenin, 26 Şubat 2001 Pazartesi günü yapılacak tevziden sonra belirleneceği kaydedildi. Bu arada, Cavit Çağlar, Raif Zihnalı, Ümit Öndeş, Sami Erdem'in de aralarında bulunduğu 13 firari sanığın dosyası ayrıldı. İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Egebank soruşturmasının tamamlanıp davanın açıldığını, bir basın açıklamasıyla duyurdu.
İşte sanıklar

Yahya Murat Demirel, Özgen Tamuman, Şükrü Esat Erkuş, Aydoğan Semizer, Şaban Ayhan Tatlıgil, Gökalp Baştürk, Ayşenur Esenler, Muzaffer Aygün, Ömer Özbay, Erol Ergin, Özkul Arkadaş, Emine Mehtap Ceylan, Sevtap Arslan, Aykut Karabulut, Kevin Hood, Hüsnü Barbaros Olcay, Ali Süha Paya, Nail Keçili, Turan Turanoğlu, Pembe Jale Oktay, Neslihan Demirel, Murat Budanazlı, Hakan Ferhatoğlu, M. Suat Çelebi, Şakir Gürel, Özcan Tangu, Ahmet Yalçın, Muhteşem Ekenler, Hatice Behlül Özbay, Cemal Birol Meral, Abdüllatif Yoldüz, Ali Ertunç Yalçın, Hüseyin Bayraktar, Volkan Olcay, Suavi Arslan, Mustafa Tugay.


Egebank'la ilgili soruşturmayı tamamlayan İstanbul DGM Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı iddianamede, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın kayınvalidesi Hatice Behlül Özbay da sanık olarak yer aldı. 'Çeteye yardım etmek'le suçlanan tutuksuz sanık Özbay'ın, Egebank'tan hayali bir şirket üzerine çıkarılan 250 bin doları usulsüz şekilde aldığı iddia ediliyor. Özbay'ın 6 aydan başlayan değişik hapis cezalarına çarptırılması talep edildi.
Davanın iddianamesinde, bankanın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in, TCK'nın 313/1 ve 4. maddelerini içeren 'Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak', 4422 sayılı Kanun'a göre 'Çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak ve yönet
mek', TCK'nın 'Banka yoluyla dolandırıcılık' suçunu içeren 504/3. maddesi uyarınca 615 kez, yine TCK'nın 504/1. maddesi uyarınca 'Banka ya da diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken kredi sağlayarak dolandırıcılık' suçundan 11 kez, yine aynı maddenin 8. fıkrasına göre 'Kurum yöneticisi olarak dolandırıcılık', 'Kurum yöneticisi olarak dolandırıcılığa azmettirmek' ve '4389 sayılı Bankalar Kanunu'na muhalefet etmek' suçlarından cezalandırılması istendi.
Dolandırıcılık suçunu içeren ceza maddesine gö
re, zararın pek fahiş olduğu da dikkate alınarak, cezaların yarı oranına kadar artırılması öngörülen iddianameye göre, Demirel'in toplam bin 891 yıl 6 ay ile 4 bin 727 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
İddianamede, Demirel'in cez
aevinde evlendiği eşi Ayşenur Demirel, kardeşi Neslihan Demirel ile reklamcı işadamı Nail Keçili'nin de aralarında bulunduğu diğer 35 sanığın ise üzerlerine atılı suç vasıflarına göre 6 aydan başlayan değişik hapis cezalarına çarptırılmaları talep edildi.


615 kişinin müşteki olarak yer aldığı davanın iddianamesinde, 'back to back' yöntemi ve diğer firmalar aracılığıyla kullandırılan krediler sonucu Egebank'ın toplam 1 milyar 200 milyon dolar zarara uğratıldığı bilgisinin de yer aldığı ifade edildi.
Egebank soruşturması, bankanın yeni yönetiminin İstanbul DGM Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusuyla başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu da, Ankara DGM Başsavcılığı'na şikayet dilekçesi verdi. Yahya Murat Demirel ile
cezaevinde evlendiği eşi Ayşenur Esenler'in de aralarında bulunduğu 19 kişiyi tutuklayan Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, Egebank'taki usulsüzlüklere ilişkin yürüttüğü hazırlık soruşturması dosyasını, yetkisizlik kararı vererek, aynı yönde soruşturma yürüten İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Davanın görüleceği mahkemenin, 26 Şubat 2001 Pazartesi günü yapılacak tevziden sonra belirleneceği kaydedildi.
Bu arada, Cavit Çağlar, Raif Zihnalı, Ümit Öndeş, Sami Erdem'in de aralarında bulunduğu 1
3 firari sanığın dosyası ayrıldı. İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Egebank soruşturmasının tamamlanıp davanın açıldığını, bir basın açıklamasıyla duyurdu.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.