Olan biten

Ali Suat Ertosun

Yargıtay Yüksek Kurulu tarafından gösterilen üç aday arasından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Mayıs 2008 tarihinde Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na seçildi. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun Temmuz 2009 tarihindeki toplantılarında kurulun "Adli Yargı Unvanlı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Hakkındaki Kararname" ile "İdari Hakim ve Savcılarına Ait Kararname" Taslakları hakkında karar almasına engel oluşturan pazarlıkların tarafı olarak anıldı. Pazarlık, kararların onaylanmasının, Ergenekon davasına bakan hâkim ve savcılarla, Güneydoğu’daki faili meçhul cinayetleri soruşturan savcının görev yerlerinin değiştirilmesi şartına bağlanması olduğu ileri sürüldü. 2000 yılında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü olduğu dönemde Mustafa Duyar'ın Afyon Cezaevinde Nuri Ergin tarafından öldürtülmesine göz yumduğu, Duyar'ın Can Dündar'la ayarlanmış röportajını engellediği, daha sonra da Çakıcı'nın adamlarınca Nuri-Vedat Ergin kardeşlerin ortadan kaldırılmasına imkan tanıdığı iddialarına hedef oldu.


Gazeteci Can Dündar, Duyar'ın öldürülmesinden bir kaç gün sonra yazdığı "Mustafa Duyar konuşacaktı" başlıklı yazısında adını vermediği bir bürokratın engel olduğunu anlatıyordu.

19-22 Aralık 2000 tarihinde 28 tutuklu ve hükümlü ile 2 askerin ölümüyle sonuçlanan dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk tarafından "Hayata Dönüş" adıyla anılan ülke çapında 20 ayrı hapishanede girişilen operasyonlar sırasında da Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürüydü.

Bu operasyon kariyer basamaklarını tırmanmasında çok yardımcı oldu. Önce Yargıtay üyeliğine seçildi. 2004 yılında, bu kez, dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in önerisi, Bakanlar Kurulu Kararı ve dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayı ile Devlet Üstün Hizmet Madalyasıyla ödüllendirildi.

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu toplantılarının tamamlanmasından sonra 30 Temmuz'da düzenlediği basın toplantısında gazetelerde Ergenekon sanıklarıyla bir arada gösteren fotoğraflar, Diyarbakır'da tutuklu bulunan Albay Cemal Temizöz'ü kurtarmak için girişimlerde bulunduğu yolundaki iddialara muhatap oldu.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.