Olan biten

40 bin engelliye iş


.

Hükümet engelli istihdamının kadro kısıtlaması dışında tutulmasına yönelik bir düzenleme hazırlığında. 1 Ocak 2010 tarihinde yürürlüğe girecek düzenlemeyle kadro kısıtlaması ve başka nedenlerle engelli istihdamı yükümlülüğünü yerine getiremeyen kamu kurum ve kuruluşları kontenjanlarının tamamını kullanabilecek. Düzenlemeyle kamuya tahsis edilen kadrolarda engelliler için istisna getirilmiş oluyor.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı'nın görüşülmesi sırasında yapılan değişiklik, bütçe görüşmeleri çerçevesinde genel kurula gelecek. Kamu kurum ve kuruluşları, halen 48 bin 549 olan engelli istihdamı yükümlülüğünün sadece 10 bin 357'sini yerine getirebilmiş durumda. "Dünya Özürlüler Günü" dolayısıyla Meclis Genel Kurulu'nda konuşan Devlet Bakanı Aliye Kavaf, üç GSM operatörünün de işitme engelli ve felçli istihdamı için girişimlerde bulunduğunu söyledi. Turkcell, Vodafone ve Avea'nın şikayet telefonlarına cevap vermek üzere 10'ar engelli istihdam edeceğini bildiren Kavaf, bu sayının daha sonra 30'a çıkacağını söyledi.

Türkiye'de engellilerin toplam nüfus içindeki oranı yüzde 12.29 olarak hesaplanıyor.Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın elindeki verilere göre  engelli nüfus içinde yüzde 9.7 gibi bir oranı süreğen hastalığı olanlar oluşturuyor. Toplam engelli nüfus içinde ortopedik engelliler yüzde 1.25, zihinsel engelliler yüzde 0.48, dil ve konuşma engelliler 0.38, işitme engelliler 37, görme engelliler ise yüzde 0.6'lık bir oranı işgal ediyor. Engellilerin yüzde 21'inin okur-yazar olmadığı, yalnızca yüzde 17.7'sinin mesleki eğitimden yararlanabildiği eldeki veriler arasında.

Türkiye Birleşmiş Milletler Engellilerin Hakları Sözleşmesi'ni 2007 yılında imzaladı. 2009 yılı itibariyle 206 bin engelli öğrenciye ayda 422 lira eğitim 30 bin engelli öğrenciye de ücretsiz taşıma desteği veriliyor.  Evde özel bakım hizmetlerinden yararlanan engelli sayısı ise 204 bin 652. Özürlülük oranına göre 181 ile 272 lira arasında değişen özürlü aylığından 407 bin kişi yararlanıyor. Bu harcamalar için 2010 mali yılı bütçesinde 4 milyar 611 milyon liralık bir kaynak öngörülüyor.

Engellilere tanınan haklardan yararlanmak için kanunla getirilen yüzde 90 sakatlığın sağlık kurulu raporlarıyla belgelenmesi şartı, engelli örgütlerinin eleştirdiği konuların başında geliyor. Engelli örgütleri, bu oranın Dünya Sağlık Örgütü kriterleri seviyesine indirilmesini istiyor. Öte yandan engelliler, Türkiye'nin kabul ettiği Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin yürürlüğe girebilmesi için sözleşmeyle ilgili eklerin Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edilmesini bekliyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından imzalanan ihtiyati protokol, TBMM Genel Kurulu'nda henüz görüşülmediği için sözleşme uygulama alanı bulamıyor. 
.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.