Olan biten

KCK tutuklusu başkanlara tahliye

PKK'nın referandum öncesinde ilan ettiği, ardında "eylemsizlik kararı"yla süresini uzattığı ateşkesin mükazekere için zemin ihtiyacını giderdiği ve ilerletici bir rol oynadığı kabul ediliyor. Kimlerle hangi seviyelerde görüşmeler yapıldığı hafiyelik meşgalesi olmaktan çoktan çıktı. Kimin muhatap alınacağı tartışmaları da geride kalmış görünüyor.

Anadilde eğitim ve operasyonların durdurulması gibi ateşkes ilanına karşılık hükümetten beklenen adımlar arasında sayılan KCK tutuklularının serbest bırakılması talebi bugün başlayacak mahkemeyle karara bağlanıyor. Geçtiğimiz günlerde sınır ötesi operasyon tezkeresini bir kez daha Meclis'e onaylatmasına rağmen, hükümetin operasyonların durması yönünde beklentileri tatmin eden bir tavır sergilediği kabul ediliyor. Başbakan'ın ağzından "Anadilde eğitim yok" denmiş olmasına rağmen, konunun ilk kez bu denli yaygın biçimde tartışılıyor olması da o konudaki beklentiler açısından önemli bir gelişme olarak görülüyor.

Bugün Diyarbakır'da başlayacak 103'ü tutuklu 151 sanıklı KCK davası müzakerelerin seyriyle ilişkilendirilen bir başka konu. Mahkeme binasının miting alanına çevrileceğini, yerli ve yabancı gözlemcilerin mahkeme sürecini mercekle izleyeceği de hesaba katılınca  en azından tutuklu 12 belediye başkanının tahliyesi bekenebilir.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.