Olan biten

Leaks özetleri

*2006 yılının ekim ayında, Yalçın Küçük'ün Başbakan'ın epilepsi nöbeti geçirdiğini iddia ettiği olay sırasında makam aracının içinde kilitli kalması da, ABD Büyükelçiliği tarafından rapor edilmiş. Raporda, korumanın inşaat balyozuyla camı kırdığı ve takdir topladığı gibi detaylar da var.

http://cablegate.wikileaks.org/cable/2007/07/07ANKARA1905.html

*Bulgaristan, Moldova, Polonya, Japonya, Güney Kore, Meksika, Arjantin, Brezilya, Şili ve Suudi Arabistan'da siteye erişim engellendi.

*Mossad Başkanı Meir Dagan, "Türk ordusunun ABD tarafından daha fazla desteklenmesi halinde islamcı yükselişi önleyeceğini savunan sözlerine yer veriliyor.

http://cablegate.wikileaks.org/cable/2007/07/07TELAVIV2280.html

*Wikileaks, sigorta adlı bir dosyayı torrent yoluyla paylaşıma açtı. Şifre gerektiren dosya, sitenin kurucularının başına bir şey gelmesi ihtimaline karşı paylaşılıyor.

*"İki farklı kaynaktan Erdoğan'ın İsviçre bankalarında sekiz hesabı olduğunu duyduk. Servetinin oğlunun düğünündeki hediyelerden geldiği ve çocuklarının ABD'deki eğitimlerinin bir işadamı tarafından karşılandığı şeklindeki açıklamaları düşündürücü bir şekilde çarpık."

*Zamanında Vecdi Gönül Cumhurbaşkanlığı için bir numaralı adayken, Bülent Arınç'ın çabaları sayesinde Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığına aday gösterildiği düşünülmüştü. Tam tersine Vecdi Gönül'ün Cumhurbaşkanlığına karşı çakın kişi Arınç değil, bizzat Gül'müş. Gül Çankaya'da bürokrat görmek istemiyormuş ve kendisi için Arınç'tan destek istemiş.

http://cablegate.wikileaks.org/cable/2007/05/07ANKARA1091.html

*"Parti içinde Erdoğan'ın iktidar açlığı kendini keskin otoriter bir stil ve diğerlerine derin bir güvensizlikşeklinde gösteriyor. Erdoğan'ın eski bir ruhani danışmanı olan kişiyle birlikte, karısı Emine tarafından da belirtildiiği gibi 'Tayyip Bey tanrıya inanıyor ama ona güvenmiyor'"

http://cablegate.wikileaks.org/cable/2004/12/04ANKARA7211.html

*Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir kaç hafta önce bir grup yatırımcıya Doğan hisselerini satın" dedi.

*Mercan Tanıtım Dış Ticaret ve Mühendislik Ltd ile Makiina Kimya Endüstrisi Kurumu'nun İran'a silah ihracatı ile ilgili sözleşme imzaladıklarını öğrendik. Sözleşme şunları içeriyor:  FMJ (full metal jacket) .38 caliber and wadcutter bullets; 40 mm automatic grenade launchers; 5.56 mm composite magazines (for m16 assault rifles), and 7.62 x 39 mm and 7.62 x 51 mm composite magazines, all of which re specified on the wassenaar arrangement munitions list.

Ayrıca Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı kayıtlarına göre Türkiye 1995 yılında ABD'den 181 MK-19 40 mm grenade launchers almış. Bunu kesin doğrulayamadık. Eğer almışlarsa, bunların bir partisi İran'a satıldı demektir.

Özellikle 2009 yılının eylül ayında Mercan Tanıtım, MKEK ve bir İran askeri şirketi ile 2 bin kg conposition a 4 military plastic patlayıcı üretiminin ithalat gereksinimleri için  anlaştılar.

http://cablegate.wikileaks.org/cable/2010/02/10STATE15856.html

*Balyoz darbe planını hakkındaki haberler, askeri personelin sivil mahkemelerde yargılanabilmesinin önünü açmak içindi.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.